14.7 C
Cluj-Napoca
luni, mai 27, 2024
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTUn fermier din Mureş vinde brânzeturi de 4.500 de euro lunar

Un fermier din Mureş vinde brânzeturi de 4.500 de euro lunar

Fermierul Istvan Varga (35 ani), din localitatea Cund, judeţul Mureş, a renunţat la meseria de pedagog şi a început pro­duc­ţia de brân­ză maturată el­veţiană al­pi­nă, valori­fi­când astfel su­pe­rior produc­ţia de lapte din gospodăria familiei, ta­tăl său, Ştefan Varga. Fermierul deţine 20 de vaci de lapte şi 50 de hectare de teren agricol în judeţul Mureş.

”Dacă predai laptele proce­sato­rului în fiecare lună, ai avan­tajul că nu mai trebuie să îţi baţi capul cu valorificarea, însă eşti dependent de acel pro­ducător care îţi oferă un preţ de abia acoperi costurile de pro­ducţie. Dacă îl valorifici tu su­pe­rior, rişti să produci ce nu vrea pia­ţa, la un preţ pe care nu-l ac­ceptă piaţa şi să rămâi cu marfa. Noi reuşim să vindem cam tot ce producem”, a spus Istvan Varga, care a făcut mai multe cursuri de specia­lizare în meseria de tehnician în prelucrarea laptelui.

Familia Varga prelucrează zilnic circa 150 de litri de lapte din pro­ducţia proprie, din care obţine 10-12 ki­lo­gra­me de brânză maturată marca Manu­fac­tura de Brânză, o producţie pe care o vinde la târgurile şi festivalurile stradale din zona Ardealului în special. Brandul Manufactura de Bânză generează vân­zări lunare de circa 21.000 lei (4.500 de euro).

”Nu e niciodată la fel producţia. Pro­ducem 300- 400 de kilograme de brân­ză pe lună pe care le vindem la preţuri cuprinse între 50 şi 70 de lei pe kilogram. Suntem prezenţi la târgurile şi festivalurile din toată ţara, în special din zona Ardealului. Începând din fe­bruarie şi până la sfârşitul lunii decem­brie sunt aproape săptămânal la târ­guri”, a spus producătorul de brânză din Cund, judeţul Mureş, prezent la CibinFEST 2017, care se mai ocupă şi de partea de marketing şi de vânzare.

Valoarea pieţei de lactate se ridică la circa 1 miliard de euro anual

Manufactura de brânză operează cu ajutorul unui atestat de producătorul agricol obţinut de la autorităţiile locale din judeţul Mureş, iar atelierul în care se produc brnâzeturile au autorizaţia Direcţiei Sanitar Veterinare Mureş, potrivit producătorului. Valoarea pieţei de lactate se ridică la circa 1 miliard de euro anual. După cifra de afaceri obţinută în 2016, cei mai mari producători de lactate din România sunt Albalact, Danone şi Fabrica de Lapte Braşov.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments