Fermierul Istvan Varga (35 ani), din localitatea Cund, judeţul Mureş, a renunţat la meseria de pedagog şi a început producţia de brânză maturată elveţiană alpină, valorificând astfel superior producţia de lapte din gospodăria familiei, tatăl său, Ştefan Varga. Fermierul deţine 20 de vaci de lapte şi 50 de hectare de teren agricol în judeţul Mureş.
”Dacă predai laptele procesatorului în fiecare lună, ai avantajul că nu mai trebuie să îţi baţi capul cu valorificarea, însă eşti dependent de acel producător care îţi oferă un preţ de abia acoperi costurile de producţie. Dacă îl valorifici tu superior, rişti să produci ce nu vrea piaţa, la un preţ pe care nu-l acceptă piaţa şi să rămâi cu marfa. Noi reuşim să vindem cam tot ce producem”, a spus Istvan Varga, care a făcut mai multe cursuri de specializare în meseria de tehnician în prelucrarea laptelui.
Familia Varga prelucrează zilnic circa 150 de litri de lapte din producţia proprie, din care obţine 10-12 kilograme de brânză maturată marca Manufactura de Brânză, o producţie pe care o vinde la târgurile şi festivalurile stradale din zona Ardealului în special. Brandul Manufactura de Bânză generează vânzări lunare de circa 21.000 lei (4.500 de euro).
”Nu e niciodată la fel producţia. Producem 300- 400 de kilograme de brânză pe lună pe care le vindem la preţuri cuprinse între 50 şi 70 de lei pe kilogram. Suntem prezenţi la târgurile şi festivalurile din toată ţara, în special din zona Ardealului. Începând din februarie şi până la sfârşitul lunii decembrie sunt aproape săptămânal la târguri”, a spus producătorul de brânză din Cund, judeţul Mureş, prezent la CibinFEST 2017, care se mai ocupă şi de partea de marketing şi de vânzare.
Valoarea pieţei de lactate se ridică la circa 1 miliard de euro anual
Manufactura de brânză operează cu ajutorul unui atestat de producătorul agricol obţinut de la autorităţiile locale din judeţul Mureş, iar atelierul în care se produc brnâzeturile au autorizaţia Direcţiei Sanitar Veterinare Mureş, potrivit producătorului. Valoarea pieţei de lactate se ridică la circa 1 miliard de euro anual. După cifra de afaceri obţinută în 2016, cei mai mari producători de lactate din România sunt Albalact, Danone şi Fabrica de Lapte Braşov.
Sursa: Ziarul Financiar