8.1 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 19, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALFraţii Santa din Braşov au cumpărat fabrica de medicamente Europharm, închisă de...

Fraţii Santa din Braşov au cumpărat fabrica de medicamente Europharm, închisă de britanicii de la GSK la finalul lui 2015

Antreprenorii braşoveni Nandor Santa (farmacist) şi Attila Santa (economist), care controlează o unitate de producţie de medicamente generice în Braşov, au cumpărat fabrica de medicamente Europharm din Braşov, închisă în decembrie 2015 de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK).

”Negocierile s-au finalizat, am plătit deja avansul şi urmează finalizarea tranzacţiei. Am preluat Europharm prin compania Santa SA. Nu pot oferi detalii despre valoarea tranzacţiei, avem un contract de confi­denţialitate”, a spus Nandor Santa, de profesie farmacist.

În presa locală din Braşov s-a vehiculat că cei doi fraţi s-au asociat cu grupul indian farmaceutic Orbit pentru preluarea fabricii Europharm, însă Nandor Santa precizează că grupul Orbit nu este implicat în tranzacţie, cu Orbit având doar o colaborare pe partea de inovare produse farmaceutice.

Cei doi antreprenori braşoveni, Nandor şi Attila Santa, controlează compania Santa în Braşov, un producător mic de medicamente generice, cu afaceri de 37 milioane de lei anul trecut şi 198 de salariaţi, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Compania era pe pierderi de 825.000 de lei anul trecut, cu un an înainte înregistrând un profit de 189.515 lei, arată aceeaşi sursă.

Santa SA a fost înfiinţată în 1992 şi a început activitatea de producţie în 1994. Primul medicament produs a fost aspirina tamponată, dar din 1997 producţia s-a diversificat prin amenajarea laboratorului de turnat supozitoare, precum şi a laboratorului pentru controlul medicamentelor.

O altă companie de care se ocupă cei doi, Sanosan Pharmaceuticals (comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice), a avut afaceri de 20 de milioane de lei anul trecut şi un profit de 382.000 de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe. În 2012, Nandor Santa a deschis în Braşov şi o şcoală privată în care a investit o jumătate de milion de euro.

Santa SA este deţinută de Attila Santa (22% din pachetul de acţiuni), Iosif Nandor Santa (22%) şi compania Sanosans SRL (56%), companie deţinută tot de către cei doi fraţi. Date legate de valoarea de piaţă a fabricii Europharm nu există, însă în urmă cu doi ani, când un investitor a oferit circa 9 milioane de euro pentru fabrică, potrivit unor surse din piaţă, nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

Fabrica de medicamente Europharm din Braşov, închisă în decembrie 2015 de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK), primii care au pariat pe producţia de medicamente din România la finalul anilor ’90, a finalizat în 2015, ultimul an în care a funcţionat, cu afaceri record de 612 milioane de lei, mai mari cu circa 44% faţă de anul anterior şi cu un profit net de 36 milioane de lei, faţă de 9 milioane de lei pierderi cu un an în urmă, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

În ciuda rezultatelor obţinute, GSK, care deţinea fabrica de medicamente Europharm Braşov, al patrulea cel mai mare exportator din judeţ în anul 2014, a pus lacătul pe producţia fabricii în luna decembrie 2015, în căutarea unui cumpărător. Încă din 2013, britanicii anunţau că fabrica va ieşi din reţeaua GSK din cauza supracapacităţii de producţie a grupului. În fabrică lucrau 170 de oameni la finalul anului 2015, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Businessul britanicilor de la GSK în România ajunge la peste 500 mil. lei

Businessul britanicilor de la GSK în România se compunea din patru entităţi: GlaxoSmithKline (GSK) SRL (comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice), cu afaceri de peste 500 mil. lei, fabrica Europharm de la Braşov (responsabilă cu producţia), Europharm Holding (comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice) şi GSK Consumer Healthcare,

În toamna lui 2015, GSK anunţa că renunţă şi la divizia de distribuţie din România, Europharm Holding fiind vândut către grupul de distribuţie din sectorul FMCG Interbrands, tranzacţia fiind estimată la câteva zeci de milioane de euro. Europharm Holding figura ca fiind cea mai mare companie cu acţionari înregistraţi în Marea Britanie după cifra de afaceri înregistrată în 2015. Firma din Braşov avea afaceri de 928 mil. lei, un profit net de 3 mil. lei şi aproape 450 de angajaţi în 2015.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments