Compania Ciserom din Sebeş, judeţul Alba, exportă în prezent 30% din producţia de ciorapi, în ţări precum Germania, Italia, Anglia, Franţa, Irlanda şi Elveţia. Compania are 320 de angajaţi şi realizează o producţie anuală de 10 milioane de perechi de şosete, din care 3 milioane de perechi ajung pe pieţele externe.
”Compania aniversează anul acesta 90 ani de activitate şi toţi atâţia de când contribuie la istoria şosetelor, nu doar din ţara noastră, ci şi de pe alte meleaguri, în condiţiile în care brandurile româneşti cu tradiţie, mai ales cele care se apropie de centenar, pot fi numărate pe degete. Mă bucur să constat că românii au încredere în brandurile locale şi înţeleg importanţa lor în susţinerea economiei naţionale, stimularea producţiei interne, precum şi crearea a noi locuri de muncă, în special pentru tineri”, a spus Constantin Ispir, director general al Ciserom.
Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 23,5 mil. lei (5,2 mil. euro), un profit net de 845.000 de lei (190.000 de euro) şi un număr mediu de 313 angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice. Povestea Ciserom a început în anul 1927, când germanul Gustav Bahner a înfiinţat în Sebeş fabrica de ciorapi şi tricotaje, sub denumirea de „Uzinele Textile Româneşti“. Având conducere germană şi aproximativ 150 de muncitori, fabrica a reuşit într-un timp foarte scurt să se extindă şi să realizeze, lunar, o producţie de 210.000 perechi de ciorapi.
Au crescut de 40 de ori capacitatea de producţie
În anul 1944, fabrica de la Sebeş a trecut în patrimoniul statului, continuând să producă şosete şi textile, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru străinătate. Între anii 1954-1974, firma a beneficiat de fonduri de investiţii pentru utilaje şi tehnologii noi, crescând capacitatea de producţie de 40 de ori, cu de 6 ori mai mulţi angajaţi. În anul 1990, fabrica şi-a schimbat numele în Ciserom, producătorul devenind în anul 1995 societate privată, cu capital integral autohton.