23.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 23, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALCooperativa agricolă Lunca Someşul Mic din Cluj livrează 9 camioane de legume...

Cooperativa agricolă Lunca Someşul Mic din Cluj livrează 9 camioane de legume pe săptămână

Cooperativa agricolă Lunca Someşul Mic, cu sediul în Dezmir, judeţul Cluj, formată din 13 membri cooperatori, a vândut anul trecut retailerilor Profi, Kaufland şi Penny Market legume de peste un milion de lei (230.000 de euro).

În cel de al cincilea an de activitate, cooperativa din Dezmir, care livrează în jur de nouă camioane de legume pe săptămână, urmează să mai adauge un retailer pe lista prin­cipalilor clienţi, lan­ţul de magazine de pro­ximitate Mega Image, care s-a extins recent şi în Cluj.

”Livrăm legume pe platformele Profi şi Kaufland care deservesc mai multe judeţe din regiune. Am mai lucrat tangenţial şi cu Penny Market. Anul acesta am semnat şi un contract cu Mega Image Cluj, însă trebuie să vedem cum facem cu transportul mărfii, pentru că magazinele Mega Image sunt inaccesibile cu camionul şi ar trebui să ne cumpărăm o maşină mică”, a spus Anca Marcu, directorul de vânzări al cooperativei agricole Lunca Someşul Mic.

Cooperativa agricolă Lunca Someşul Mic comercializează varză, conopidă, morcovi, ţelină, tomate, ardei, vinete, dar şi alte legume, recoltate de pe o suprafaţă de circa 70 de hectare, cât lucrează împreună cei 13 membri ai cooperativei, în zona bazinului legumicol Someşul Mic, comunele Apahida şi Jucu, din judeţul Cluj.

Cooperativa din Cluj preia legume şi de la producătorii agricoli care nu sunt membri cooperatori, circa 30% din cifra de afaceri din 2016 fiind realizată datorită producţiilor livrate de aceştia. Anul acesta conducerea cooperativei mi­zează pe vânzări totale de cel puţin 1,3 mil. lei, dar speră la un avans de 50%, similar cu cel înregistrat în anul precedent, potrivit repre­zentanţilor organizaţiei de legu­mi­cu­ltori.

Afacerile cooperativei au crescut cu 50% anul trecut

”Anul trecut cifra de afaceri a crescut cu 50% pentru că de la an la an fermierii au cultivat mai mult şi şi-au diversificat pro­duc­ţia de legume. Anul acesta ne dorim o creş­tere similară. Până acum suntem în grafic, dar nu ştiu dacă în lunile septembrie, octombrie, când sunt mai multe legume pe piaţă, o să reuşim să ne păstrăm acest avans de 50% al vânzărilor. Vine şi multă marfă ieftină din Polonia. Polonezii îşi permit să vândă la preţuri mai mici pentru că sunt subvenţionaţi de stat mai puternic decât suntem noi”, a spus Anca Marcu.

Cooperativa agricolă Lunca Someşul Mic a fost înfiinţată în anul 2013 sub coordonarea fundaţiei Civitas, filiala Cluj, un ONG care sprijină proiectele de dezvoltare locală şi regională. Doar circa 200 de cooperative reuşesc să aibă rulaje anuale în România, potrivit datelor Ministerului Agriculturii din 2015.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments