Dana şi Sorin Chiciudean, doi antreprenori din judeţul Bistriţa-Năsăud care deţin o fermă de 350 de vaci, vor investi 1,4 mil. euro pentru a construi o fabrică de procesare a laptelui. Construcţia fabricii face parte dintr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, în valoare de aproximativ 3 mil. euro, care mai presupune şi modernizarea fermei deja existente.
”Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,9 milioane de euro. Acesta va fi cofinanţat din fonduri europene. Proiectul presupune modernizarea fermei deja existente şi realizarea unei fabricii de procesare a laptelui”, a spus Dana Chiciudean, asociat şi manager al firmei Centana.
În prezent, activitatea principală a companiei Centana este distribuţia de produse alimentare. Pe lângă cele două depozite din municipiul Bistriţa, din anul 2008 compania mai deţine şi o fermă de 350 de vaci în localitatea Jelna, din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Pentru realizarea fabricii de procesare a laptelui, compania a închiriat un teren de 4.200 de metri pătraţi în cadrul parcului industrial Bistriţa Sud. De asemenea, compania Centana şi-a asumat crearea unui număr de 36 de noi locuri de muncă. Capacitatea iniţială de procesare a fabricii va fi de 8.000 de litri de lapte pe zi.
”Capacitatea fabricii de procesare va fi pentru început de 8.000 de litri de lapte pe zi, însă avem în vedere o dezvoltare a businessului. O să începem cu o cantitate mai mică, având în vedere că este un domeniu nou pentru noi”, a spus antreprenoarea.
Fabrica va realiza produse proaspete precum lapte de consum, smântână, iaurt, lapte bătut, unt sau creme de unt. În primă fază, antreprenorii vizează piaţa locală din judeţul Bistriţa-Năsăud şi judeţele limitrofe Cluj, Mureş şi Suceava, însă după dezvoltarea producţiei se vor adresa întregii pieţe naţionale. În acest moment, laptele provenit de la animalele din ferma din Jelna este trimis către un procesator local.
Centana a avut anul trecut afaceri de 3,7 mil. euro
Compania Centana a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 17 mil. lei (3,7 mil. euro) şi profit de 1,5 mil. lei (300.000 euro), situându-se la un nivel asemănător comparativ cu anul 2015, conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Până în prezent, în cadrul parcului Bistriţa Sud există zece companii interesate să investească 10 mil. de euro şi să creeze aproximativ 400 de locuri de muncă. Cele zece companii deja rezidente în cadrul parcului ocupă o pătrime din suprafaţa totală, conform informaţiilor oferite de reprezentanţii parcului industrial.
Sursa: Ziarul Financiar