Grupul german Bosch are în plan o nouă investiţie pe plan local, ce presupune construcţia unei fabrici de maşini de spălat în Simeria, judeţul Hunedoara, o localitate aflată la numai 3 kilometri de autostrada Sibiu-Arad, dar şi un important nod feroviar al României.
Discuţiile dintre oficialii Bosch şi municipalitatea din Simeria au fost demarate în urmă cu trei luni, în prezent gigantul german manifestându-şi interesul de a investi într-o fabrică de electrocasnice, ce urmează să fie construită pe un teren cu o suprafaţă de 20 de hectare, situat într-o zonă apropiată de depoul feroviar din localitate, potrivit oficialilor primăriei Simeria. Investiţia Bosch de la Simeria ar presupune crearea a 2.000-2.500 de locuri de muncă, conform aceleaşi surse.
”Până în prezent am avut trei runde de convorbiri cu reprezentanţii companiei Bosch, care sunt interesaţi să invesească în localitatea noastră. Am identificat un teren privat, de 20 de hectare, deţinut de aproximativ 35 de proprietari, am luat legătura cu aceştia, le-am explicat despre ce este vorba, fiind deschişi să-şi vândă proprietăţile. Primăria s-a angajat să faciliteze accesul investitorului la teren şi la utilităţi”, a declarat Nicolae Adrian Todor, secretarul primăriei Simeria.
Oficialii Bosch din România au transmis că nu pot comenta la acest moment informaţiile legate de posibila investiţie în fabrica de maşini de spălat de la Simeria. În mai 2017, Mihai Boldijar, directorul general al Robert Bosch şi reprezentantul Grupului Bosch pe piaţa locală spunea că Bosch ia în calcul investiţia într-o nouă unitate de producţie în România, însă nu a dorit să precizeze din ce arie a companiei ar putea veni aceasta.
80 de vagoane de maşini de spălat vor fi livrate zilnic din fabrica Bosch de la Simeria
”Decizia pentru o nouă unitate de producţie pentru Bosch va fi luată în viitorul apropiat, până la finalul anului, cel mai probabil”, spunea atunci şeful Bosch. Legat de acest proiect de investiţii din Simeria, presa din Hunedoara a scris că la Simeria vor fi ridicate trei hale industriale într-o zonă apropiată de depoul feroviar din localitate. Investitorul va construi o linie de cale ferată proprie (200-500 de metri lungime), care să lege fabrica de depou şi de aici spre clienţii Bosch din toată lumea. După ce investiţia va ajunge la maturitate, din fabrica Bosch de la Simeria vor fi livrate zilnic circa 80 de vagoane de maşini de spălat, potrivit ReplicaHD.
În prezent, germanii deţin pe piaţa locală unităţi de producţie pentru soluţii de mobilitate în Blaj şi Cluj, o unitate de producţie de tehnică liniară în Blaj, un centru de cercetare-dezvoltare la Cluj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara.
Sursa: Ziarul Financiar