-1.3 C
Cluj-Napoca
miercuri, noiembrie 29, 2023
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALAl doilea exportator de mobilă din România a avut anul trecut profit...

Al doilea exportator de mobilă din România a avut anul trecut profit de 4,7 mil. euro

Producătorul de mobilă Taparo din localitatea Borcuţ, judeţul Maramureş, un business 100% românesc, a încheiat anul 2016 cu afaceri de aproape 340 mil. lei (75,5 mil. euro), în creştere cu 20% faţă de anul precedent, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Fabrica de mobilă din Borcuţ, controlată de Ioan Filip, Lucia Stelea şi Sorin Pop, a înregistrat anul trecut un profit net de 21,2 mil. lei (4,7 mil. euro), un câştig de aproape cinci ori mai mare faţă de anul precedent, rezultate obţinute cu ajutorul a 1.097 de salariaţi.

Taparo produce în fabrica sa din Borcuţ, care se întinde pe o suprafaţă de 80.000 de metri pătraţi, canapele, mobilier pentru dormitoare, sufragerii şi grădini, fiind unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai retailerului de mo­bi­lier suedez IKEA.

Fabrica Taparo a fost cons­truită în 2005 pe bazele unei filiaturi de bumbac, care a funcţionat din 1973 până în 2004 şi iniţial producea doar canapele şi fotolii. De-a lungul timpului, producătorul stabilit în satul Borcuţ din judeţul Maramureş, cu doar câteva sute de locuitori, a mai adăugat liniei de fabricare şi articole tapisate pentru grădină, dar şi o linie dedicată ca­drelor din lemn.

Anul trecut, Taparo a fost al doilea cel mai mare exportator de mobilă din România, după Aramis Invest, potrivit datelor Insti­tutului Naţional de Statistică, un clasament realizat după valoarea exporturilor de mobilă din 2016. După cifra de afaceri obţinută în 2016, Taparo ocupă locul cinci în topul celor mai mari jucători din industria mobilei după companiile Aramis Invest, Mobexpert, Ikea şi Ecolor.

Fabricile de mobilă din România au produs anul trecut mobilier de peste 2,5 mld. euro

Fabricile de mobilă din România au produs mobilier în valoare de peste 2,5 mld. euro în 2016, cu 7% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Cea mai mare parte a valorii producţiei industriale, respectiv 86%, a luat drumul exportului în ţări precum Germania, Franţa sau Italia, potrivit sursei citate.

Anul trecut, România a exportat mobilă în valoare de aproape 2,2 mld. euro şi a importat de 3,6 ori mai puţin, respectiv de 608 milioane euro, potrivit datelor APMR, rezultând astfel un excedent comercial de circa?1,6 mld. euro, mobila fiind printre puţinele mari pieţe din România care înregistrează un excendent comercial uriaş.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments