web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > Fabrica de porţelan Apulum din Alba Iulia a ajuns la afaceri de 16,5 mil. euro în primele şase luni

Fabrica de porţelan Apulum din Alba Iulia a ajuns la afaceri de 16,5 mil. euro în primele şase luni

Producătorul de articole din porţelan Apulum din Alba Iulia a realizat în primele şase luni din acest an afaceri de peste 75 de milioane de lei (16,5 mil. euro), în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania şi-a propus pentru acest an o producţie de peste 50 de milioane de piese din porţelan, în valoare de apro­ximativ 35 mil. euro.

În momentul de faţă, peste 90% din producţie merge la export, în toată Europa şi în Mexic, iar prin inter­mediul companiei IKEA, princi­pa­lul client al Apulum, articolele fabri­cate la Alba ajung şi în America de Nord, Hong Kong, Japonia şi Coreea de Sud.

”Creşterea afa­ce­rilor în primul se­mes­tru se datorează fap­tului că lucrăm, încă de la finalul anului trecut, cu şase cup­toare de ardere rapidă a por­ţe­la­nului. Chiar şi aşa, tot nu putem face faţă comenzilor pe care le avem pe pia­ţa externă”, a spus Ioan Voican, directorul executiv al com­paniei Apulum.

Principalul client al fabricii de por­ţelan din Alba Iulia este gi­gantul sue­dez IKEA, însă Apulum mai co­la­borează şi cu com­paniile Rody Time (Italia), Befa (Gre­cia), Antonio Borras (Spania), Michael Fischer (Germania), VEGA (Germania), Creatable (Germa­nia), Cinsa (Mexic), Aerts (Belgia), TCC din Anglia, Serland (Republica Mol­do­va), Villeroy&Boch, Fiskars, Rosendahl, extinzându-şi aria de distribuţie în zona fostei Iugoslavii şi în Rusia, potrivit unor informaţii furni­za­te anterior de oficialii companiei. Pro­du­sele fabricate la Alba sunt comer­cia­lizate şi în reţelele de magazine Metro, Cora, Carrefour şi Tesco.

Au în plan investiţii de apro­ximativ 3 mil. euro

Pentru acest an, compania Apulum şi-a propus un program de investiţii de apro­ximativ 3 mil. euro, în principal pentru creşterea productivităţii muncii (ma­şini de decorare, prese izostatice, ro­boţi pentru retuşarea produselor mari cu forme complicate) şi a calităţii porţelanului de Alba. Compania a ajuns în prezent la aproximativ 1.450 de angajaţi, însă se confruntă cu o criză acută de personal calificat.

Fabrica de porţelan Apulum a fost în­fiinţată în anul 1970 în Alba Iulia, fiind preluată ulterior de grupul italian Rody Time, prin cumpărarea de către acesta a Assalpo. Apulum a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 132,7 mi­lioane de de lei (29,5 mil. euro), un profit net de 6,2 mil. lei (1,4 mil. euro), cu un număr mediu de 1.377 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finan­ţelor Publice.

Sursa: Ziarul Financiar

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Verified by MonsterInsights
Produs în Ardeal

FREE
VIEW