2.7 C
Cluj-Napoca
luni, decembrie 2, 2024
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTUn braşovean a înfiinţat o plantaţie ecologică de 50.000 de afini cu...

Un braşovean a înfiinţat o plantaţie ecologică de 50.000 de afini cu fonduri europene nerambursabile de peste 1,65 mil. lei

Mircea Octavian Bica are o plantatie ecologica de 50.000 de afini in satul brasovean Copacel, realizata cu fonduri europene nerambursabile de peste 1,65 mil. lei (circa 370.000 de euro), prin Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole.

Parintii lui, de profesie ingineri silvici, i-au insuflat pasiunea pentru agricultura, astfel ca si-a dorit sa continue traditia, si cu ajutorul fondurile europene disponibile prin Masura 121 a dezvoltat afacerea familiei. La ideea de afacere a contribuit si faptul ca doar 3% din cantitatea de afine consumate in Europa provine din Romania. Exista, astfel, o cerere foarte mare de afine atat in tara, cat si in strainatate.

La momentul depunerii proiectului, Bica detinea pe aproximativ patru hectare de teren o plantatie de afin cu o vechime de circa 40 de ani. El a dorit sa infiinteze o noua plantatie, ecologica, pe o suprafata mai mare, si care sa aiba de la inceput material genetic superior. Obiectivul proiectului de finantare a fost plantarea afinilor pe 15 hectare, ingradirea terenului, cumpararea si instalarea unui sistem de irigatii si achizitionarea de utilaje pentru desfasurarea activitatii.

Persoanele interesate sa infiinteze o cultura de afini trebuie sa stie ca planta se se dezvolta bine pe soluri fertile, bine drenate, cu un pH intre 4,5-5,5. Este o specie iubitoare de lumina si se recomanda plantarea doar in zonele cu sursa de apa sigura pentru irigare. Cu bani europeni a cumparat turba acida (ingrasamant de animale), a achizitionat afinii si a instalat un sistem de irigatii cu picurator la fiecare planta. De asemenea, a construit un gard de imprejmuire si a cumparat un tractor cu anexe: sapa, plug, freza, tocator, coasa, burghiu mecanic si remorca.

A plantat circa 50.000 de plante din patru soiuri de afin: Early blue, Blue Ray, Coville late si Toro. Explicatia plantarii a patru soiuri este ca pentru o polenizare in bune conditii este necesara existenta a minimum doua soiuri, stiut fiind ca acestea au momente de coacere si culegere diferite.

La o productie de 150 de tone anual, castigul poate ajunge pana la 600.000 de euro.

Daca toate cele 15 hectare de afin ar trebui sa fie culese in acelasi timp, necesarul de oameni ar fi foarte mare, la fel si nevoia de transport si depozitare. Ca urmare a plantarii unor soiuri diferite, plantele se coc pe rand si activitatile se desfasoara eficient. Culegerea afinelor se face manual, iar productia estimata este de aproximativ 120-150 de tone/an, respectiv 1-2 kilograme de fructe/planta. La un pret minim de 4 euro pe kilogram, castigul antreprenorului din Brasov este curpins intre 480.000 si 600.000 de euro pe an.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments