13.7 C
Cluj-Napoca
duminică, mai 19, 2024
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTDoi fraţi din staţiunea Sîngeorz-Băi atrag turişti din toate colţurile lumii cu...

Doi fraţi din staţiunea Sîngeorz-Băi atrag turişti din toate colţurile lumii cu o căsuţă de 10.000 de euro construită din lemn, paie şi muşchi de copac

Paul şi Cristian Axinte, doi fraţi din staţiunea Sîngeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, au investit peste 10.000 de euro într-o căsuţă unică, din paie, lemn şi muşchi de copac, pe care o închiriază cu 100 de euro pe noapte. Bistriţenii au reuşit să atragă turişti din toate colţurile lumii, dornici să locuiască într-un loc rustic, în vârf de deal.

În căsuţa construită de Paul şi Cristian Axinte oamenii pot auzi noaptea, prin pereţii din paie, greierii, iar dimineaţa păsările cum cântă. O astfel de experienţă caută zeci de turişti de peste hotare, dar, mai nou şi din România. Căsuţa are 80 de metri pătraţi, fiind la mare căutare în rândul celor care apreciază natura şi traiul ecologic.

Ideea acestei căsuţe i-a venit lui Paul, care, în urmă cu mai bine de un deceniu, a plecat în străinătate, unde a întâlnit-o pe Ann, într-o căsuţă asemănătoare cu cea pe care a construit-o în Sîngeorz-Băi, s-au căsătorit şi au împreună trei copii. Cei doi tineri au hotărât să îşi amenajeze o căsuţă asemănătoare şi acasă, în România.

 

Au investit peste 10.000 de euro

Au construită căsuţa în vârf de deal, lângă staţiunea Sîngeorz-Băi. Locuinţa a fost ridicată din baloţi de paie şi totul a durat doi ani, iar costurile au depăşit 10.000 de euro. Pentru a ştii cum să realizeze proiectul, Paul a participat la cursuri în Belgia, unde a învăţat cum să-şi construiască o căsuţă ecologică, din baloţie de paie.

De profesie inginer, Paul a ştiut exact ce vrea de la proiect, însă cu meşterii din România i-a fost foarte greu, pentru că ei nu au înţeles de ce ar vrea cineva să-şi construiască o casă din baloţi de paie. L-a ajutat fratele său, Cristian, care i-a fost alături de când a aflat de proiect şi, de altfel, el a rămas în România să gestioneze căsuţa şi să primească turiştii.

”A fost foarte complicat cu avizele pentru că nicicum nu am reuşit să obţinem autorizaţia de construcţie. Nimeni nu înţelegea nici cum o să realizăm această casă, sută la sută ecologică, fără pereţi din cărămidă şi zidărie. Nici pe cei de la mediu nu am reuşit să-i convingem să ne dea avizele decât foarte greu. Am făcut zeci de drumuri. În cele din urmă, după multe drumuri şi acte refăcute, am reuşit şi am primit toate autorizaţiile de care am avut nevoie”, povesteşte Cristian Axinte.

 

Au folosit aproximativ 400 de baloţi de paie la construcţie

În întreaga construcţie au intrat aproximativ 400 de baloţi de paie, pe care tinerii i-au presat cu cricul de la maşină, pentru a-i face foarte rezistenţi. La parter căsuţa are două dormitoare, ambele cu intrări separate, iar la etaj e bucătăria şi livingul integrat. Şemineul, care asigură încălzirea casei, realizat de un sculptor celebru din zonă este şi el unul deosebit, iar scara îngustă, sculptată manual, asigură accesul de la dormitoarele amenajate la parter, la livingul şi bucătăria de la etaj. Pe acoperiş, printre muşchi şi flori aduse din străinătate, te poţi relaxa în voie şi poţi admira oraşul de la înălţime.

”Am folosit cob pentru a tencui casa, care este foarte rezistent şi-mi place foarte mult ca material. Este un amestec de paie şi nisip. Este uşor să lucrezi cu paiele, fiind un material uşor şi natural. De altfel, toate materialele din casă sunt din natură – paie, copaci, acoperişul verde. Mi-a plăcut foarte mult ideea de casă alternativă, sustenabilă unde poţi să-ţi pui amprenta. Totul e ecologic. Este şi foarte rezistentă, e extrem de elastică. Înăuntru creează un aer foarte plăcut şi curat, nu ai probleme cu igrasia. Iarna menţine căldura şi vara răcoare. E un aer curat, pentru că toţi pereţii respira”, a spus Paul Axinte, care în fiecare vacanţă vine împreună cu soţia şi cei trei copii în România să petreacă câteva zile în căsuţa de poveste.

 

Preţul de închiriere ajunge la 100 de euro pe noapte

Când nu stă familia în căsuţă, Cristian Axinte o închiriază, pentru o noapte petrecută aici turiştii plătesc aproximativ 40 de euro, iar pentru toată casa preţul poate ajunge şi la 100 de euro. Turiştii nu se lasă aşteptaţi, au auzit de căsuţa din paie şi îşi fac rezervări din timp pentru a petrece câteva ore într-o oază verde, mai ales că din vecini pot cumpăra ouă, lapte şi pâine de casă, sută de la sută bio.

Sursa: Mediafax

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments