23.7 C
Cluj-Napoca
duminică, mai 19, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALBanca Transilvania ''se luptă'' cu OTP pen­tru achiziţia Băncii Româneşti

Banca Transilvania ”se luptă” cu OTP pen­tru achiziţia Băncii Româneşti

Banca Transilvania ”se luptă” cu OTP pen­tru achiziţia Băncii Româneşti, procesul de vânzare fiind coordonat de la Londra de divizia de investment banking a grupului Credit Suisse. Cea care va cumpăra Banca Românească va trebui să ramburseze imediat liniile de fi­nan­ţare de peste 300 mil. euro către NBG Atena. Chiar dacă Banca Transilvania era considerată favorită şi cea mai dornică în achiziţionarea Băncii Româneşti, OTP a licitat mai bine, potrivit zf.ro

NBG, care a cumpărat Banca Româ­neas­că la începutul anilor 2000, trebuie să-şi vândă o parte din operaţiunile externe ca parte a planului de salvare a băncilor greceşti în criza de acum câţiva ani. La începutul crizei financiare din 2009, NBG a vrut să cumpere Banca Transilvania, care se afla într-o poziţie slabă în acel moment.

La finalul lui 2016, Banca Românească, cu 1.160 de angajaţi, a raportat active de 6,3 mld. lei (1,4 mld. euro), din care credite nete acordate de 4,3 mld. lei, iar depozite atrase de 3,3 mld. lei. Banca Românească a reintrat pe profit în 2016 cu 24 mil. lei, faţă de pierderi de 4,5 mil. lei în anul anterior.

Dacă OTP, care are o cotă de piaţă acum de 2,2%, ar cumpăra Banca Românească, ar creşte la 3,8% şi ar intra în top 10. Ţinta OTP este de a ajunge în România la o cotă de piaţă de cel puţin 5%, care i-ar asigura o suficientă masă. OTP, cel mai mare grup financiar ungar, a crescut în România mai mult prin achiziţii – Robank în 2004 şi Millennium Bank în 2014 – decât prin creştere organică. În 2016, OTP a raportat un profit de 30,8 mil. lei pentru România la un total al activelor de 8,5 mld. lei.

OTP este condusă din 1992 de cel mai bogat maghiar, Sandor Csanyi

OTP este condusă din 1992 de cel mai important bancher maghiar, Sandor Csanyi, care este considerat şi cel mai bogat om din Ungaria. Principalii acţionari ai OTP, care operea­ză în Ungaria, România, Muntenegru, Croa­ţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Ser­bia, sunt: grupul petrolier ungar MOL (cu pre­zenţă în România) – 8,57% din acţiuni; Ruszlan Rahimkulov, un miliardar rus care îşi administrează afacerile din Cipru – 8,24%; grupul francez Groupama (cu pre­zen­ţă în România)  – 5,15% şi OPUS Securities – 5,18%.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments