-1.3 C
Cluj-Napoca
duminică, ianuarie 19, 2025
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTCinci antreprenori au investit 5 mil. euro într-o cramă de spumante din...

Cinci antreprenori au investit 5 mil. euro într-o cramă de spumante din judeţul Sălaj

Cinci antreprenori, trei originari din Transilvania şi alţi doi din Ungaria, au investit peste 5 mil. euro într-o cramă în localitatea Ca­ra­stelec, judeţul Sălaj, specializată în producţia de spumante. Din totalul sumei,  circa o treime au fost fonduri europene, o alta treime credite bancare, restul venind de la cei cinci oameni de afaceri.

”Povestea cramei începe în anul 2004, când un mare oenolog, ambasador al Pinot Noir-ului, a venit în zonă şi când a ajuns la Carastelec a spus că este potrivită pentru producţia de vin şi în special de spumante”, spune Eniko Negele, responabilă de marketing şi PR în cadrul producătorului de vin Carastelec, nume dat de localitatea unde se află crama.

 

Terenul este plantat cu Pinot Noir (50%), Fetească Regală şi Riesling de Rin

În 2005 acest oenolog şi-a pierdut viaţa într-un accident în Africa de Sud, iar proiectul cramei a fost pus pe hold până în 2011. Atunci cei cinci investitori, prieteni între ei, au reuşit să cumpere teren de la 70 de proprietari diferiţi şi să deţină o suprafaţă compactă de 22 de hectare cu viţă de vie. Terenul este plantat cu Pinot Noir (50%), Fetească Regală şi Riesling de Rin.

 

În 2013 a avut loc prima recoltă

Crama a fost construită şi echipată încă de la început în ideea că se vor produce aici spumante. În 2013 a avut loc prima recoltă. Primele vinuri au apărut un an mai târziu, dar au fost vinuri liniştite şi petilante (semi-spumante), iar în 2017 a fost lansat şi primul spumant.

 

Spumantele trebuie ţinute minimum 9 luni în sticlă cu drojdie

”Vinuri liniştite producem însă în cantităţi limitate de maximum 3.000 de sticle. La spumante am avut nevoie de o perioadă mai lungă, pentru că vinificarea şi maturarea sunt îndelungate. Strugurii au fost recoltaţi în 2015, iar un an mai târziu a avut loc cea de-a doua fermentare. Vinul a stat 20 de luni în sticlă cu drojdie, iar apoi a avut loc degorjarea. De fapt, degorjarea încă are loc şi se face pe parcurs în funcţie de cerere. Pentru spumantele realizate după metoda tradiţională, regula spune că trebuie ţinute minimum 9 luni în sticlă cu drojdie, însă noi am decis să le ţinem 20 de luni, pentru că odată cu perioada creşte şi complexitatea şi calitatea”, explică reprezentanţii producătorului de vin Carastelec.

 

Capacitatea maximă a cramei este de 200.000 de sticle

În prezent Crama Carastelec a produs 20.000 de sticle de spumant (prima ediţie), dar vrea să ajungă la 50.000 de bucăţi. La petilant, producţia ajunge la 30.000-40.000 de sticle, la care se adaugă cele câteva mii de sticle de vin liniştit. Capacitatea maximă a cramei este de 200.000 de sticle. Vinul spumant Carassia, care costă 75-80 de lei în magazinele specializate, a fost lansat simultan în România şi Ungaria, ţara unde locuiesc cei cinci acţionari. Compania speră ca 50% din vânzări să le facem la export.  Vinurile Carastelec, se poziţionează pe segmentul premium, fiind vândute în HoReCa şi magazine specializate.

Sursa pozelor: Facebook Crama Carastelec Winery

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments