Compania de construcţii ACI Cluj, controlată de mai mulţi antreprenori locali, printre care Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă şi Dorel Goia, şi-a majorat anul trecut cifra de afaceri cu 40%, până la 35,8 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Numărul angajaţilor a ajuns la 390, în creştere faţă de anul anterior.
Afacerile companiei au reînceput să crească, după ce au scăzut la jumătate în 2012. Şi numărul de angajaţi a crescut, după mai mulţi ani de reducere a personalului. Cea mai mare pondere din businessul companiei, care produce în principal structuri metalice, prefabricate şi betoane, a venit anul trecut din sectorul privat, care a reprezentat peste 50%, echivalentul a 18 milioane de euro.
Compania de construcţii ACI Cluj este constructorul celei de-a treia clădiri din cadrul proiectului de birouri The Office, deţinut de fondul de investiţii NEPI şi de omul de afaceri Ovidiu Şandor. Compania clujeană are în portofoliu diverse lucrări de construcţii, printre care Salina Turda, din judeţul Cluj, stadionul Cluj Arena, mai multe clădiri administrative, construcţii industriale şi hidrotehnice, lucrări de instalaţii, dar şi o fabrică de panificaţie şi depozitul de produse congelate Macromex în Câmpia Turzii.
Printre proiectele finalizate de compania de construcţii ACI Cluj se numără şi centrul de cercetare Terapia-Ranbaxy din Cluj-Napoca, un supermarket în Târgu-Mureş, dar şi cea de-a doua fabrică a italienilor de la De’Longhi, din Jucu. Compania clujeană a mai finalizat lucrările de extindere a parcului industrial Tetarom I din Cluj-Napoca, dar şi o sală de sport în Sfântul Gheorghe.
Sediul principal al companiei de construcţii ACI Cluj se află în Cluj-Napoca, însă firma dispune şi de un sediu în Dusseldorf, Germania, pentru lucrările desfăşurate internaţional. Compania deţine o bază de producţie care se găseşte de asemenea în Cluj-Napoca şi care este alcătuită dintr-o fabrică de structuri metalice, o fabrică de prefabricate, două staţii de betoane, un laborator de teste pentru construcţii, un atelier de tâmplărie, după cum se arată pe site-ul companiei.
Pe lângă acestea, ACI Cluj dispune şi de o staţie de sortare şi o balastieră autorizată, care se găsesc în localitatea Bata, comuna Petru Rareş, din judeţul Bistriţa Năsăud. Aria de lucru ACI Cluj cuprinde construcţii civile, industriale, hidrotehnice, lucrări de restaurare şi reabilitare a construcţiilor, lucrări de instalaţii, dar şi lucrări de infrastructură. ACI Cluj se ocupă şi de comercializarea betoanelor şi mortarelor produse în staţiile proprii de betoane, agregate naturale, balast, prefabricate din beton (stâlpi, grinzi, pereţi) sau confecţii metalice.
De peste 65 de ani în domeniul construcţiilor
Compania de construcţii ACI Cluj a demarat anul trecut şi o investiţie proprie în realizarea la Cluj-Napoca a unui bloc de locuinţe cu 48 de apartamente, care va fi finalizat în următoarea perioadă. ACI Cluj activează în domeniul construcţiilor de peste 65 de ani şi îşi desfăşoară activitatea atât în România, cât şi la nivel internaţional.
Compania ACI Cluj s-a desprins din fostul Trust de Construcţii Industriale în anul 1991 şi este deţinută începând din 2003 de Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă (unul dintre fondatorii Băncii Transilvania), Dorel Goia (acţionar şi la Teraplast), Gicu Agenor Gânscă (care este acţionar la mai multe firme de construcţii din Transilvania) şi Gică Mereu.