Compania Kastamonu România (fosta Prolemn) din Reghin, controlată de firma Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia, a avut în primul trimestru o cifră de afaceri de aproximativ 39 mil. euro. Compania estimează pentru anul în curs afaceri de 160 mil. euro, mai mult cu 4% faţă de anul 2016, când turcii au raportat vânzări de peste 154 mil. euro.
În fabrica Kastamonu de la Reghin sunt produse plăci de tip HDF (plăci fibrolemnoase de înaltă densitate – n.red.), foi de uşi, PAL (plăci din aşchii de lemn) brut şi PAL melaminat, dar şi blaturi de bucătărie, clienţii companiei fiind reţelele de bricolaj, producătorii de mobilă, distribuitorii de materiale şi accesorii pentru industria mobilei. Compania livrează la export pentru pieţele din Turcia, Ucraina, Franţa, dar şi din ţările din nordul Africii, produsele fabricate la Reghin fiind exportate în peste 30 de ţări, conform unor informaţii furnizate anterior de companie.
”Piaţa a avut o evoluţie similară cu primul trimestru din 2016, însă vedem o uşoară creştere a acesteia pe parcursul anului. Pieţele pe care activăm sunt stabile, iar riscul de a fi afectate de tulburări politice sau economice majore în acest an este destul de mic”, au spus oficialii companiei Kastamonu România.
Turcii au în plan de mai mult timp construirea la Reghin a unei fabrici de adezivi industriali, cu o capacitate de 100.000 de tone de formaldehidă şi 130.000 de tone de răşini ureice şi alte produse, care ar trebui să acopere nevoia de adezivi a companiei. Proiectele in astfel de capacităţi de producţie sunt sensibile şi de obicei nu se bucură de sprijinul autorităţilor locale. Pe de altă parte, reprezentanţii societăţii civile au solicitat mutarea investiţiei intr-o altă zonă, potrivit presei locale.
Investiţiile din acest an în instalarea noilor linii de producţie şi pentru construirea fabricii de adezivi industriali se ridică la aproximativ 20 mil. euro. Anul trecut, Kastamonu România a finalizat investiţii totale de aproximativ 3,5 mil. euro, în principal pentru înlocuirea motostivuitoarelor existente cu stivuitoare electrice şi construirea unor staţii de încărcare pentru acestea.
Kastamonu România are 883 de angajaţi, iar în acest an vor mai fi recrutaţi încă aproximativ 60 de oameni, joburile disponibile în prezent fiind de responsabil mediu, specialist resurse umane, automatist, operatori, gestionari, stivuitorişti. Compania face parte din Hayat Holding, cel mai mare jucător din Turcia din industria lemnului, care a intrat pe piaţa locală ân 1998 prin preluarea a 98% din acţiunile Prolemn Reghin.
Aproape un miliard de euro din prelucrarea buştenilor
Cele mai mari 30 de companii care prelucrează buşteni pentru obţinerea de cherestea, PAL, parchet, dar şi alte produse din lemn au avut o cifră de afaceri cumulată de peste 4 miliarde de lei (900 de milioane de euro) în 2015, din care aproape jumătate este generată de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, potrivit topului 30 al celor mai mari companii angrenate în activităţi de tăierea şi netezirea lemnului, date furnizate de Registrul Comerţului. În 2015, România avea 6,3 mil. hectare de pădure, suprafaţă de pe care s-a recoltat un volum total de masă lemnoasă de 18,1 mil. metri cubi, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Sursa: Ziarul Financiar