Banca Transilvania a obţinut în primul trimestru un profit net de 246 mil. lei (54,7 mil. euro), în creştere cu 7,7% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar dacă rezultatul operaţional a fost în scădere.
Veniturile operaţionale s-au diminuat cu 2,2% faţă de luna martie 2016, până la 586,6 mil. lei, în timp ce cheltuielile operaţionale ale Băncii Transilvania s-au majorat cu 10,7%, la 299,9 mil. lei, conform informaţiilor anunţate de instituţia de credit din Cluj.
”A fost un început de an bun, cu rezultate conform obiectivelor şi aşteptărilor. Datorită perspectivelor dezvoltării economice din România suntem încrezători privind continuarea planurilor ambiţioase de creştere şi consolidare a băncii şi a Grupului BT. Suntem atenţi la oportunităţile pieţei bancare locale şi investim în digitalizare. Focusul nostru rămâne perfecţionarea relaţiei cu clienţii, creşterea eficienţei şi a valorii de piaţă a băncii”, a spus Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al Băncii Transilvania.
La nivelul întregului grup Banca Transilvania, profitul net a crescut în primul trimestru cu 15,5%, la aproape 267 mil. lei. Stocul de credite nete acordate de Banca Transilvania a ajuns la sfârşitul lunii martie la 28,2 mld. lei, cu 3,5% peste nivelul din aceeaşi lună de anul trecut. Iar în primele trei luni ale acestui an au fost acordate 36.000 de credite noi atât pentru persoane fizice, cât şi pe segmentul IMM şi corporate.
Grupul Banca Transilvania a încheiat primul trimestru cu active de 52,1 mld. lei, din care 51,9 mld. lei sunt aferente băncii, creditele nete reprezentând 54% din activele grupului. Veniturile nete din dobânzi au crescut faţă de primul trimestru din 2016 cu circa 6,5%, la 456,3 mil. lei, iar câştigurile din comisioane au urcat cu 11%, la 129,4 mil. lei.
Rata creditelor neperformante era de 9,2% la finalul lunii martie, conform raportărilor europene EBA. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 64%. Depozitele atrase de banca din Cluj de la clienţi s-au diminuat în primul trimestru cu 0,2% faţă de finele anului trecut, la 41,7 mld. lei, iar raportul credite/depozite a avansat la 73% la sfârşitul lunii martie din 2017 comparativ cu 69% după primele trei luni de anul trecut.
Banca Transilvania a obţinut anul trecut un profit net de 1,2 mld. lei
Solvabilitatea Băncii Transilvania, luând în considerare profitul pe primul trimestru din 2017, este de 19,3%, iar fără profit este de 18,52%. Anul trecut Banca Transilvania a obţinut un profit net de 1,2 mld. lei, la jumătate faţă de nivelul record din 2015, când s-a înregistrat un câştig excepţional în urma preluării Volksbank.