25.7 C
Cluj-Napoca
luni, iunie 24, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALOradea va avea un parc ştiinţific şi tehnologic de 10 mil. euro

Oradea va avea un parc ştiinţific şi tehnologic de 10 mil. euro

Compania Parcuri Industriale Bihor, subordonată Consiliului Judeţean Bihor, a demart un proiect estimat la 44,7 mil. lei (aproximativ 10 mil. euro) pentru dezvoltarea unui parc ştiinţific şi tehnologic pe un teren de circa 5 hectare, situat în vecinătatea Universităţii din Oradea.

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic (PST) Bihor MedTech, o entitate fără personalitate juridică, bazată pe asocierea în participaţiune a judeţului Bihor (Consiliul Judeţean Bihor), a Univer­sităţii din Oradea şi a companiei Parcuri Industriale Bihor, va fi realizat într-o perioadă de doi ani de zile şi va crea minimum 500 de noi locuri de muncă.

CJ Bihor deţine în proprietate o suprafaţă de teren de peste 48.000 mp, aflat în apropierea Universităţii din Oradea, pe Str. Universităţii, unde va fi construită o clădire multifuncţională (Bihor MedTech Innovation & Business Center), cu o suprafaţă de 7.000 mp de spaţii de birouri clasa A. Clădirea va găzdui un centru de conferinţe de 500 de persoane (Bihor MedTech Conference Center), 1.000 mp de birouri de tip serviced office, centrul de prototipare FabLab, data center şi o platformă cloud integrată. Investiţia în construcţia clădirii este estimată la 5,6 mil. euro.

”Parcul MedTech îşi propune să furnizeze activităţi de învăţământ, de cercetare, de transfer tehnologic (TT) al rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice. Estimăm că în trei luni de zile vom finaliza studiul de fezabilitate, urmând că până la finalul anului să obţinem şi finanţarea investiţiei din fonduri europene”, a spus Adina Rada, director general al Parcuri Industriale Bihor.

Consiliul Judeţean Bihor, prin intermediul companiei Parcuri Industriale Bihor, a urmat exemplul colegilor de la Cluj, care derulează în prezent un proiect de 50 mil. euro, pentru construirea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Tetapolis, pe un teren de peste 8,6 hectare, în parcul industrial Tetarom I.

Tetapolis este dezvoltat ân parteneriat cu IASP (International Association of Science Parks), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi American Councils. Proiectul de la Cluj a primit titlul de parc ştiinţific ân 27 august 2013, potrivit informaţiilor de pe site-ul Tetarom, companie care administrează parcurile industriale aflate ân proprietatea Consiliului Judeţean Cluj.

Parcul va atrage peste 50 de companii

PST Bihor MedTech va obţine acreditarea pe parcursul implementării proiectului, urmărindu-se prin acesta dezvoltarea următoarelor domenii de specializare inteligentă: sănătate, eco-nano-tehnologii şi materiale avansate, tehnologii informaţionale şi de comunicaţii. Oficialii Parcuri Industriale Bihor estimează că parcul tehnologic de la Oradea va atrage minimum 50 de companii, care vor beneficia de infrastructura de cercetare pusă la dispoziţie prin contract.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments