Iosif Harasemiuc şi Ruben Perju, doi tineri de 27 de ani din Cluj-Napoca, au realizat anul trecut vânzări de 125.000 de euro din producerea şi comercializarea ceasurilor de mână din lemn. Afacerea a fost lansată în luna mai a anului 2015
”Până la începutul acestui an, activitatea brandului Noah s-a desfăşurat prin două entităţi juridice. Cifra de afaceri totală pentru 2016 este de 125.000 de euro, cu o marjă de profit de 50%. Numărul de angajaţi a crescut la şase. Pentru 2017, ne propunem triplarea cifrei de afaceri”, a spus Titus Cherecheş, manager operaţional la Noah Watches.
Investiţia iniţială în business a fost de 30.000 de euro pentru achiziţionarea aparaturii necesare prelucrării lemnului şi realizării primelor ceasuri, bani proveniţi din economii şi din împrumuturi. Anul trecut, celor doi fondatori li s-au adăugat şi doi investitori care au contribuit la capital, Cătălin Chiş, cel care controlează grupul de companii Active Power Solutions, şi Erik Barna, care lucrează în grupul APS.
Preţurile ceasurilor din lemn Noah sunt cuprinse între 900 şi 2.600 de lei, în funcţie de materialele pe care le alege clientul. Cumpărătorul poate selecta timpul de producţie a ceasului, alegând între două, cinci, zece sau cincisprezece zile lucrătoare în care acesta să fie gata, fiecare la costuri diferite. Varianta de 15 zile lucrătoare este gratuită. Produsele se vând prin promovarea pe canalele de socializare.
”E posibil să pară pueril, însă dacă stăpâneşti tool-urile de promovare oferite de Facebook, poţi avea rezultate surprinzătoare. De asemenea, toamna trecută am lansat şi site-ul Noah, unde utilizatorii pot să-şi configureze propriul ceas. Online-ul este extrem de important pentru businessul nostru. Din mai 2015 şi până în prezent, am vândut aproximativ 1.200 de ceasuri”, a spus Titus Cherecheş.
Din total, 85% din vânzări au fost pe piaţa locală, iar 15% internaţional, în ţări precum Dubai, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Turcia şi cele din Uniunea Europeană. Lemnul folosit la producerea ceasurilor este colectat din Brazilia, America de Sud, Africa, Madagascar, Ierusalim, Grecia.
”Ceasul a fost şi va fi întotdeauna un accesoriu atât funcţional, cât şi cu valoare estetică. Chiar dacă aurul are o valoare net superioară din punct de vedere valoric, tot mai mulţi oameni renunţă la bijuteriile şi accesoriile din metale reci şi le aleg pe cele din lemn, mult mai apropiate de natura umană. Am observat că tot mai mulţi oameni poartă inele din lemn, ochelari, papioane şi genţi din lemn, iar acest lucru ne-a dat curajul să mergem înainte”, povesteşte Cherecheş.
Singurul producător de ceasuri de mână din lemn din România
Compania este singurul producător de ceasuri de mână din lemn din România, iar la nivel mondial există aproximativ cinci concurenţi. Primul ceas Noah a fost lansat în mai 2015, după zeci de ceasuri stricate pentru a obţine un prototip conform cu standardele impuse chiar de fondatori. De atunci şi până astăzi, au îmbunăţătit calitatea finisajelor şi a mecanismelor, au făcut upgrade-uri la elemente de design şi la curele.
Sursa: Ziarul Financiar