19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 12, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALTrei companii din Ardeal ocupă primele locuri în topul celor mai mari...

Trei companii din Ardeal ocupă primele locuri în topul celor mai mari exportatori de mobilă din România

Cel mai mare exportator român de mobilă în 2016 a fost Aramis Invest din Baia Mare, o companie controlată de Vladimir Iacob şi Marius Selescu. Pe locul doi în clasamentul celor mai mari exportatori din 2016 a fost producătorul de mobilă Taparo, din judeţul Maramureş, tot o companie antreprenorială, iar pe locul trei a fost Ecolor, controlată de compania suedeză Gyllensvaans Möbler.

Fabricile de mobilă din România au exportat mobilă în valoare de aproape 2,2 mld. euro anul trecut, în timp ce importurile au fost de numai 608 mil. euro, rezultând astfel un excedent comercial de circa  1,6 mld. euro, mobila fiind printre puţinele mari pieţe din România care înregistrează un excendent comercial de peste un miliard de euro. Ponderea exportului în producţia totală a crescut de la 56% în 2008 la 86% în prezent.

Cel mai mare exportator român de mobilă în 2016 a fost Aramis Invest din Baia Mare, o companie controlată de Vladimir Iacob şi Marius Selescu, care în noiembrie anul trecut ţintea spre afaceri de 1 mld. lei şi care şi-a propus să ajungă la 4.500 de angajaţi, potrivit reprezentanţilor companiei. Aramis Invest este şi cel mai mare angajator din industria mobilei.

Pe locul doi în clasamentul celor mai mari exportatori din 2016 s-a clasat producătorul de mobilă Taparo, din judeţul Maramureş, care anul trecut spunea că mizează pe o cifră de afaceri de aproape 300 de milioane de lei (68,1 milioane de euro), potrivit repre­zentanţilor companiei. Compania Taparo este deţinută de antreprenorii români Ioan Filip, Stelea Lucia, Munteanu Radu şi Pop Sorin Marius, potrivit datelor publice.

Poziţia trei în clasament a fost ocupată de producătorul de mobilă Ecolor, controlată de compania suedeză Gyllensvaans Möbler, care a produs anul trecut mobilă de aproape 69 mil. euro, pe care a trimis-o aproape integral la export. Suedezii deţin în România o unitate de producţie în localitatea Jucu, judeţul Cluj.

Excedentul comercial din mobilă a crescut cu 160%

Excedentul comercial din mobilă a crescut cu 160% în perioada 2008-2016, de la 608 mil. euro la aproape 1,6 mld. euro în 2016. Cea mai mare pondere în exporturile totale din 2016 o au scaunele transformabile, care s-au vândut peste graniţe în valoare de 1,4 mld. euro.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments