Prețurile de închiriere ale spațiilor de birouri de clasa A din Cluj-Napoca au variat între 12 și 16 euro pe metru pătrat în 2016, înregistrând o creștere ușoară față de anul precedent și egalând nivelul de preț din 2011, potrivit datelor Wizmo.ro, platforma imobiliară dedicată atât sectorului rezidențial, cât și celui de business, și RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX România.
Clădirile de birouri de clasa B de pe piața imobiliară clujeană au fost închiriate anul trecut cu prețuri oscilând între 8 și 12 euro/mp. Diferența de preț este generată de caracteristicile diferite pe care cele două categorii le însumează. În timp ce clădirile de clasa A sunt localizate central sau ultracentral, cele de clasa B au locație semicentrală sau marginală.
De asemenea, diferențele dintre cele două categorii se remarcă și la nivelul standardelor de calitate în ceea ce privește iluminarea, dimensiunea suprafeței vitrate și a altor caracteristici ale clădirii. În ceea ce privește prețurile clădirilor de clasa C, precum cele noi situate în zone semicentrale și foste clădiri ale unor întreprinderi de stat, situate în cartiere sau la periferii, acestea variază între 5 și 7 euro/mp.
”Chiriile pentru spațiile de birouri clujene au oscilat în ultimul timp în funcție de cererea existentă pe piață. Dacă în anii anteriori, marjele de preț erau relativ comparabile în cadrul acelorași clase, în prezent, plaja pe care se desfășoară prețurile a devenit una largă, oscilând în 2016, de exemplu, în cadrul clasei B, între 8 și 12 euro pe mp. Pentru anul acesta estimăm că prețurile vor înregistra aceleași discrepanțe, cu păstrarea, însă, a limitelor superioare și inferioare”, a declarat Alina Berghian, sales associate RE/MAX Grup de Lux.
Pe de altă parte, prețurile de vânzare a spațiilor de birouri de clasa A au oscilat între 1.700 și 1.800 de euro/mp în 2016, în timp ce spațiile office de clasa B, respectiv C, au variat între 1.200 și 1.500 de euro/mp. Forța de muncă ieftină, în comparație cu alte orașe din vestul Europei sau Statele Unite ale Americii, precum și calificarea înaltă de care dispune Cluj-Napoca pe acest segment, au determinat tot mai multe companii din domeniul IT să-și îndrepte atenția către acest oraș. Ținta principală a companiilor din această industrie sunt clădirile de clasa A, cu suprafețe mari pe nivel și posibilități de compartimentare relativ facile. Există și clienți, precum companiile locale cu număr mai mic de angajați, care preferă spațiile mai restrânse, în birouri de clasa B.
Localizarea joacă un rol esențial în alegerea spațiilor de birouri
O altă categorie principală de clienți o reprezintă operatorii de servicii medicale. Pentru acest gen de companii locația joacă cel mai important rol în alegerea spațiilor office, având în vedere că traficul pietonal crescut aduce și un număr sporit de clienți. Acestea preferă clădirile de clasa B, cu suprafețe mici și medii, cu fațade noi sau renovate și cu dotări la standarde calitative înalte.
De asemenea, și companiile care oferă servicii financiar-bancare se numără printre jucătorii care ocupă cele mai multe spații office din Cluj-Napoca. Și în cazul acestor companii localizarea joacă un rol esențial în alegerea spațiilor de birouri.