Aeroportul Internaţional Cluj, al doilea cel mai important aeroport din ţară din punct de vedere al numărului de pasageri (1,88 milioane anul trecut), va atinge capacitatea maximă în 2018, potrivit reprezentanţilor aeroportului.
”Extinderea şi modernizarea accelerată a Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca din ultimii ani, reprezintă cel mai important factor de sprijin în dezvoltarea nu neapărat doar a oraşului şi a judeţului, ci a întregii zone de nord-vest a României”, spun reprezentanţii Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Pentru anul 2017, reprezentaţii aeroportului estimează un trafic de pasageri cuprins între 2,7 si 3 milioane de pasageri, iar actuala capacitate a terminalelor de pasageri se estimează a fi atinsa în anul 2018. În 2015, cel mai recent an pentru care există informaţii publice disponibile, aeroportul internaţional din Cluj a înregistrat o cifră de afaceri netă de peste 42,5 milioane de lei.
Potrivit reprezentanţilor aeroportului, cele mai recente obiective de investiţii realizate la Aeroportul Cluj au vizat construirea unor noi suprafeţe de mişcare aeroportuare: pista de decolare-aterizare 07-25 în lungime operaţională de 2040 m; căile de rulare Foxtrot şi Golf; transformarea vechii piste de decolare-aterizare 08-26 în cale de rulare Delta (2011-2014); o platformă de staţionare aeronave (2014).
Anul 2017 aduce finalizarea a două obiective de investiţii demarate în anul 2016, precum construirea unei platforme de staţionare aeronave şi suprageţe de handling; modernizarea terminalului plecări. În perioada 2017-2020 se au în vedere realizarea obiectivelor de investiţii prevăzute în Master Planul General de Transport al României, respectiv realizarea de locuri de parcări suplimentre, extinderea pistei de decolare-atelizarea, realizarea de infrastructură pentru transportul de mărfuri, un nou terminal de pasageri şi extinderea terminalului de plecări actua; realizarea unei clădiri pentru echipamente de handling.
Aeroporturile din provincie şi-au crescut cota de piaţă la peste 32% anul trecut
Aeroporturile din provincie şi-au crescut anul trecut cota de piaţă de la circa 26% în 2015 la peste 32% anul trecut. Creşterea traficului pe aeroporturile din ţară s-a datorat în principal expansiunii companiilor low-cost, care au lansat curse interne sau internaţionale de pe aeroporturi precum cele din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara sau Oradea.
După aeroportul Henri Coandă (spre şi de pe care au călătorit anul trecut aproximativ 11 milioane de pasageri) în topul aeroporturilor din România se află Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, cu 1,88 milioane de pasageri, iar pe trei aeroportul Traian Vuia din Timişoara, cu 1,16 milioane de pasageri.
Sursa: Ziarul Financiar