2.7 C
Cluj-Napoca
joi, decembrie 7, 2023
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALAngajatorii din Bistriţa-Năsăud caută meseriaşi printre elevii din şcolile profesionale

Angajatorii din Bistriţa-Năsăud caută meseriaşi printre elevii din şcolile profesionale

Tinerii din Bistriţa-Năsăud sunt îndemnaţi să urmeze meserii precum sudor, lăcătuş mecanic sau strungar, oferindu-li-se locuri de muncă şi burse, în cadrul unui proiect organizat de Camera de Comerţ şi Industrie împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, în colaborare cu mai multe companii din judeţ.

Lipsa forţei de muncă din Bistriţa-Năsăud a determinat conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie (CIA) Bistriţa-Năsăud şi conducerea Inspectoratului Şcolar (IŞJ) Bistriţa-Năsăud, să organizeze cu sprijinul celor mai mari companii din judeţ ”Săptămâna meseriilor”, un proiect prin care elevii sunt îndemnaţi să urmeze meserii tradiţionale, precum sudor, lăcătuş mecanis sau strungar, pentru că meseriaşii au plecat din ţară. Evenimentul, unde vor fi acordate premii şi burse va avea loc în perioada 3 – 7 aprilie 2017.

”Din păcate aproape toate domeniile sunt deficitare, dar cele mai acute probleme le avem aici unde şi atracţiile spre afară sunt mai mari – strungar, sudor, lăcătuş mecanici. Ei sunt foarte căutaţi în afară pentru că românii sunt foarte buni meseriaş şi au o căutare foarte mare şi sunt foarte doriţi. Ei pleacă pentru că există o discrepanţă între câştigurile din afară şi salariile din România. Din păcate vom mai parcurge o vreme cu probleme. Firmele înţeleg lucrul acesta şi doresc să se implice în fenomenul educaţiei în sine pentru că au nevoie de oameni. Sunt conştienţi că va fi foarte greu să-i ţină aici”, a declarat Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ Bistriţa-Năsăud.

Potrivit lui Bar, toate firmele din judeţ sunt interesate de şcolarizarea viitorilor muncitori şi sunt dispuse să investească în viitoarea forţă de muncă însă consideră că legislaţia este deficitară la acest capitol. Organizatorii proiectului vorn să promoveze beneficiile pe care formarea profesională le aduce mediului de afaceri, persoanelor, afacerilor şi economiei în ansamblul său.

”În anul 2017 avem prima generaţie de absolvenţi ai şcolilor profesionale şi am simţit nevoia să facem cât mai multe lucruri, cât mai concrete pentru ca această alternativă, a meseriilor, să fie una cât mai vizibilă pentru copii din dorinţa de a deveni o alternativă atractivă şi dorită de aceia care au îndemânarea, şi care ar putea să devină foarte buni meseriaşi. Am fost parteneri cu Camera de Comerţ din momentul în care am construit oferta profesională pe această componenta meseriilor, dar faptul că reuşim să ajungem la copiii de clasa VIII-a şi să îi determinăm să-şi pună problema să se îndrepte spre scoli profesionale este un lucru foarte bun”, a spus Camelia Tabără, inspector şcolar general.

Au angajat o parte dintre elevi

Pe lângă activităţile de promovare a meseriilor, proiectul include şi concursuri pentru meseriile de horticultor, sudor, bucătar şi electrician, răspunzând unei cereri majore a angajaţilor locali industrie servicii şi agricultură şi nevoii de colaborare dintre unităţile de învăţământ pentru a asigura coerenţa dezvoltării viitoarei forţe de muncă şi a mediului de afaceri.

Una dintre companiile partenere a pus la dispoziţia şcolilor profesionale simulatoare de sudură, unde elevii se perfecţionează. Totodată, o altă companie a ”adoptat” laboratoarele şcolii de la Prundu Bârgăului, iar majoritatea absolvenţilor au fost deja angajaţi.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments