Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România va investi în acest an peste 40 mil. euro pentru creşterea capacităţilor de producţie în fabricile de componente auto deţinute pe plan local. Autoliv deţine în România fabrici în Braşov, Prejmer, Lugoj, Sfântu Gheorghe şi Reşiţa, iar la începutul acestei luni suedezii au deschis o unitate de producţie a volanelor în Oneşti, judeţul Bacău, unde au angajat aproximativ 100 de oameni.
Pe lângă unităţile de producţie a componentelor auto, suedezii mai deţin la nivel local centre de inginerie şi dezvoltare în Braşov şi Timişoara, dar şi un centru european de competenţe IT şi numeroase funcţii suport pentru subsidiarele Autoliv din România şi din Europa.
”Proiectele de investiţii din anul 2016 s-au concentrat pe instalarea de noi linii de producţie, pentru asigurarea capacităţilor necesare creşterii vânzărilor realizate şi au avut o valoare de peste 40 de milioane de euro. În acest an, vom continua planurile de investiţii pentru susţinerea nevoii de creştere a capacităţilor de producţie, alocând fonduri similare cu cele din anul 2016”, a spus Ionel Fierbinţeanu, managing director al Autoliv România.
În cursul anului 2016, Autoliv România a asigurat prin planul de investiţii mărirea capacităţilor de producţie, pentru a putea furniza clienţilor săi volume crescute, în valoare de peste 10%, faţă de anul anterior, potrivit oficialilor Autoliv. Compania produce în fabricile locale centuri de siguranţă, chingă pentru centurile de siguranţă, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar şi airbaguri şi volane. Autoliv produce în principal pentru pieţele externe, pentru clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault sau Ford.
Principalele proiecte ale comaniei Autoliv în acest an sunt direcţionate spre segmentul centurilor de siguranţă şi sunt dezvoltate, în principal, cu clienţii existenţi. Oficialii companiei prognozează pentru 2017 o creştere cu 3% a pieţei, faţă de anul precedent.
Compania a ajuns la peste 10.500 de angajaţi în fabriciile locale şi intenţionează să mai recruteze în acest an încă aproximativ 500 de oameni, creşterea personalului provenind din departamentele de producţie şi inginerie pentru implementarea proiectelor noi din acest an.
Suedezii au înregistrat în 2015 o creştere a cifrei de afaceri cu 25%, la peste 3 miliarde de lei (685,7 mil. euro), fiind pentru prima dată când Autoliv România a trecut acest prag. Profitul net al companiei a fost de 94,3 mil. lei (21 mil. euro) în 2015, în creştere cu 80% faţă de anul anterior, iar numărul mediu de angajaţi a ajuns la 8.124 de oameni, arată datele de la Ministerul Finanţelor Publice. Pentru 2016, Autoliv şi-a bugetat un business local de 3,3 miliarde de lei (741 mil. euro).
Sunt prezenţi de 20 pe piaţa locală
La începutul acestei luni, Autoliv a deschis o nouă unitate de producţie pe piaţa locală, în localitatea Oneşti, judeţul Bacău, aceasta fiind una dintre puţinele investiţii ale unui producător de componente auto în regiunea Moldovei. La fabrica de volane Autoliv din Oneşti au fost angajaţi deja aproximativ 100 de oameni, urmând ca personalul fabricii să crească la 300 de persoane până anul viitor.
În acest an, Autoliv intenţionează să producă 200.000 de volane la fabrica din Oneşti, însă pentru anii următori compania are în plan să ajungă la o capacitate anuală de producţie de 500.000 de volane, potrivit unor informaţii apărute în presa din Bacău. Grupul auto suedez Autoliv a deschis prima fabrică din România, care produce centuri de siguranţă şi sisteme pentru airbaguri, în anul 1997 la Braşov.
Sursa: Ziarul Financiar