4.7 C
Cluj-Napoca
marți, decembrie 10, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALModel de dezvoltare: Parcurile industriale deţinute de primăria Oradea au atras anul...

Model de dezvoltare: Parcurile industriale deţinute de primăria Oradea au atras anul trecut investiţii de 40 mil. euro

Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), a cărei acţionar majoritar este primăria Oradea, a atras anul trecut investiţii de peste 40 mil. euro, în parcurile industriale pe care le adminstrează. ADLO deţine trei titluri de parc industrial pentru cele trei amplasamente situate pe Calea Borşului – Parcul Industrial Oradea I (130 de hectare), strada Ogorului – Parcul Industrial Oradea II (83,5 de hectare), respectiv strada Uzinelor – Parcul Industrial Oradea III (15 hectare).

”Anul 2016 a fost un an foarte bun pentru noi, în condiţiile în care, am reuşit să atragem investiţii străine şi româneşti în valoare de 40 de milioane de euro, iar profitul brut al companiei a crescut cu 30%. Dezvoltarea parcurilor industriale a adus profit şi la bugetul local, astfel că veniturile directe încasate de primăria municipiului Oradea de la rezidenţii parcurilor industriale în 2016 trec de 12 milioane de lei”, a spus Delia Ungur, director general în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO).

Compania Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea SA a avut în 2016 o cifră de afaceri de circa 9,9 mil. lei (2,2 mil. euro), un profit brut de aproximativ 770.000 de lei (peste 170.000 de euro) şi un număr de 10 angajaţi. Totalul investiţiilor private atrase în parcurile industriale din Oradea, de la înfiinţarea lor (2008) şi până la finalul anului 2016, este de 285 de milioane de euro, acestea urmând să genereze un număr de 6.000 de locuri de muncă, până în anul 2020. La finalul anului 2016, în parcurile industriale din Oradea lucrau 4.860 de angajaţi, potrivit reprezentanţilor ADLO.

 

Preţul terenului porneşte de la 8 euro mp

În anul 2016 au fost organizate două sesiuni de licitaţie (în iunie şi septembrie) pentru terenurile din parcurile industriale aflate în administrarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, în urma cărora au fost atribuite 4,10 hectare de teren către 12 companii româneşti. Valoarea totală a investiţiilor asumate de acestea este de peste 10 mil. lei (circa 2,2 mil. euro) şi crearea a 322 de locuri de muncă.

Conform regulamentelor de organizare şi funcţionare ale parcurilor industriale administrate de ADLO, pentru investiţiile în valoare de 5 mil. euro, procedura de atribuire a terenurilor este negocierea directă. Preţul terenului porneşte de la 8 euro pe metru pătrat, contractul se încheie de o perioadă de minimum 25 de ani, iar redevenţa percepută de administratorul parcurilor este de minimum 0,32 de euro mp/an. Terenul poate fi cumpărat imediat după finalizarea investiţiei, iar taxa de administrare este de 0,5 euro pe mp/an, fără TVA.

 

3 investiţii în valoare totală de 39 mil. euro

Investiţiile mari atrase prin negociere directă în anul 2016 în parcurile industriale din Oradea au o valoare totală de aproximativ 39 de milioane de euro, acestea urmând a genera un număr de 360 de locuri de muncă. Companiile care realizează aceste investiţii sunt producătorul de sisteme de eva­cuare Eberspaecher Exhaust Tech­no­logy România (un proiect de 17,5 mil. euro, realizat pe o suprafaţă de teren de peste 11 hectare şi finalizat în luna octombrie a anului trecut), producătorul de materiale de construcţii AdePlast (o investiţie de 15 mil. euro care se va realiza pe un teren de 7 hectare şi va geneta 60 de locuri de muncă) şi o investiţie de 10 mil. euro în extinderea fabricii deţinute la Oradea de furnizorul britanic de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto Faist Mekatronic.

Alte investiţii mari dezvoltate în parcurile industriale din Oradea sunt fabrica de motoare electrice Nidec, cu o suprafaţă totală de 25,6 hectare, din ca­re 26.000 de metri pătraţi este suprafaţa construită, achiziţionată anul trecut de concernul japonez de la Emerson, fabrica dezvoltată de producătorul american de componente electronice Plexus pe o suprafaţă de 8,7 hectare, dar şi unitatea de producţie a sud-coreenilor de la Shinheung Electronics, unul dintre furnizorii Samsung, realizată pe o suprafaţă de 10 hectare.

 

Au obţinut licenţa de distribuţie a energiei electrice

La finalul anului 2016, gradul de ocupare al parcelelor de către investitori în parcul Industrial Oradea I (suprafaţa iniţială de 121 de hectare este ocupată în totalitate, fiind disponibile aproximativ 10 hectare din suprafaţa extinsă a parcului), în parcul industrial Oradea II, gradul de ocupare este de 25% (cele 24 de hectare existente înainte de extindere sunt ocupate în totalitate, rămânând 60 de hectare disponibile după extinderea parcului), iar în parcul Industrial Oradea III gradul de ocupare este de 80% (fiind libere aproximativ 2 hectare de teren). Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea a obţinut anul trecut licenţa de distribuţie a energiei electrice în Parcul Industrial I.

Parcul industrial I din Oradea a fost constituit printr-un ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor din 2008, fiind controlat de primăria din Oradea, prin Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care mai deţine şi Parcurile Industriale II şi III. Parcurile industriale din Oradea sunt situate la aproximativ 4 kilometri de vama Borş şi la 70 de kilometri de autostrada M3 din Ungaria.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments