web analytics
Sunteți aici
Home > BUSINESS ÎN ARDEAL > Belgienii de la Sonaca au făcut o fabrică de 12 milioane de euro la Moldoveneşti ca să producă componente pentru avioanele Airbus

Belgienii de la Sonaca au făcut o fabrică de 12 milioane de euro la Moldoveneşti ca să producă componente pentru avioanele Airbus

Producătorul de componente pentru avioane Sonaca Aerospace Transilvania, subsidiara locală a grupului belgian Sonaca, a inaugurat oficial fabrica din localitatea Moldoveneşti, judeţul Cluj, unde în prezent lucrează 30 de oameni.

Construcţia fabricii a durat 18 luni, iar primele linii de producţie au fost puse în funcţiune la jumătatea lunii septembrie 2016. În prezent, fabrica are 30 de angajaţi, iar numărul lor va creşte până la 200 în anii următori. Valoarea totală a proiectului a fost de 52 de milioane de lei (11,8 mil.euro), din care 24 milioane de lei (5,5 mil. euro) a reprezentat ajutorul de stat.

”Investitia a fost dezvoltata pe un teren de 10.000 de metri patrati, unde vom produce componente pentru avioanele Airbus A320, dar si pentru un producator de avioane din Brazilia. Fabricam piese din aluminiu pentru bordul de atac si partea frontala a aripii, dar si componente din fibra de carbon pentru constructorul brazilian’’, a declarat Laurent Maroy, directorul general al Sonaca Aerospace Transilvania.

 

Vor livra in acest an componente pentru 24 de avioane Airbus

Belgienii au ales localitatea Moldovenesti pentru dezvoltarea acestui proiect deoarece este situata in apropierea autostrazii Transilvania, nu departe de granita cu Ungaria, iar angajatii sunt foarte bine pregatiti. Fabrica Sonaca din Moldovenesti va livra in acest an componente pentru 24 de avioane Airbus, potrivit companiei.

Unitatea de productie a fost dezvoltata pe un teren cumparat de Sonaca de la dez­voltatorul ceh de parcuri logistice CTP Invest, potrivit documentelor Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj. Lucrarile au fost executate de compania Wincon din Cluj-Napoca, controlata de antrepre­norii Bogdan si Werner Irsik.

 

Ajutor de stat de 5,5 mil. euro

Compania belgiana a obtinut in 2015 un ajutor de stat de circa 5,5 mil. euro pentru finantarea proiectului din judetul Cluj. Mai mult, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvol­tare (BERD) a acordat companiei Sonaca un împrumut pe termen lung, în valoare de circa 8 mil. euro, pentru finantarea constructiei fabricii din judetul Cluj.

Localitatea Moldovenesti este situata la 45 de kilometri de Cluj-Napoca si la doar 14 kilometri de Turda. Tot la Moldovenesti, langa actuala fabrica de componente pentru avioane, Sonaca impreuna cu francezii de la Novae Aerospace intentioneaza dezvoltarea unui nou proiect, o investitie de 18 mil. euro, intr-o unitate de productie a pieselor metalice ce vor fi utilizate in subansamblurile fuselajelor sau a aripilor avioanelor, potrivit unor informatii furnizate anterior.

 

Sonaca produce componente pentru Airbus, Embraer sau Bombardier 

Compania belgiana Sonaca se ocupa de dezvoltarea, fabricarea si asamblarea de structuri avansate pentru avioane mari, fiind cunoscuta în special pentru producerea de componente pentru aripi. Sonaca este furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier si Gulfstream. Sonaca are sediul central în Belgia si detine unitati de productie în Belgia, Brazilia, Canada, China si Romånia.

În Romania se produc componente, subansambluri, elemente de aerostructuri, trenuri de aterizare, componente electronice pentru cockpit pentru Boeing, Airbus si Bombardier. De exemplu, în Romania se produce în prezent cea mai mare componenta a fuselajului pentru Airbus 380, bordul de atac al aripilor, precum si alte componente de aerostructura complexe.

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW