10.7 C
Cluj-Napoca
marți, mai 30, 2023
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALClujul trece printr-o perioadă de creştere similară cu cea din anii 2007-2008

Clujul trece printr-o perioadă de creştere similară cu cea din anii 2007-2008

Clujenii plătesc cele mai mari rate din România pentru achiziţia unui apartament cu una sau două camere, deşi salariile din judeţ sunt mai mici decât cele din Capitală, potrivit unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro.

Astfel, chiar dacă salariul mediu net din Cluj-Napoca este cu 18% mai mic decât cel din Bucureşti, angajaţii clujeni plătesc rate cu 15% mai mari decât bucureştenii pentru achiziţia aceluiaşi tip de garsonieră. În cazul achiziţiei unui apartament cu 2 camere, rata lunară plătită pentru un credit prin Prima Casă echivalează cu 47% din salariul mediu al unui angajat clujean, cu mult peste media Bucureştiului, de numai 34% din venitul lunar.

Pentru apartamentele cu 3 şi 4 camere, cele mai mari rate sunt în judeţul Constanţa. La polul opus, Hunedoara este cel mai avantajos judeţ din România din punctul de vedere al ponderii pe care o are rata lunară de achiziţie a unei locuinţe în salariul mediu, indiferent de tipul de imobil achiziţionat.

La nivel naţional, achiziţia unei locuinţe în rate lunare prin programul Prima Casă reprezintă un cost echivalent cu valori între 20% şi 46% din salariul lunar mediu net, în funcţie de tipul de imobil cumpărat. În cazul unui credit ipotecar standard, rata lunară pentru cumpărarea unei locuinţe variază între 19% şi 44% din salariul mediu net la nivel naţional.

”În momentul acesta, Clujul trece printr-o perioadă de creştere similară cu cea din anii 2007-2008. Oraşul se dezvoltă foarte rapid, cererea a ajuns să fie mult mai mare decât oferta şi, în acest context, din ce în ce mai mulţi oameni trec peste bariera preţului cu gândul că fac o investiţie de lungă durată. Cu siguranţă preţurile se vor stabiliza în următoarele 12 luni, iar procesul de vânzare va fi unul mult mai calculat şi mai bine informat”, explică Sorin Bălan, Head of Storia.ro şi OLX.ro Real Estate.

Chiar dacă salariile sunt mai mici decât cele din Bucureşti, iar preţurile locuinţelor sunt mai mari, percepţia clujenilor faţă de oraşul lor este una foarte bună. Potrivit studiului realizat de Storia.ro, care a analizat percepţia oamenilor asupra costului vieţii din oraşul şi cartierul în care locuiesc, Clujul a ieşit pe locul doi în topul oraşelor cu cel mai avantajos cost al vieţii din România. Mulţumirea resimţită de clujeni faţă de stilul lor de viaţă reprezintă încă o explicaţie pentru faptul că sunt dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru o locuinţă în Cluj-Napoca.

Rata lunară pentru o garsonieră consumă, în medie, 20% din salariul mediu net al unui angajat care a achiziţionat o astfel de locuinţă prin programul Prima Casă. În cazul unui credit imobiliar standard, rata lunară a unei garsoniere reprezintă 19% din venitul lunar al unui angajat la nivel naţional.

Clujenii plătesc cele mai mari rate lunare, de 32% din salariul mediu net din judeţ

Clujenii plătesc cele mai mari rate lunare, indiferent de modul de creditare ales. Astfel, pentru o garsonieră achiziţionată prin programul Prima Casă, rata lunară este de 32% din salariul mediu net din judeţ şi 30% din salariul lunar dacă e cumpărată prin credit imobiliar standard.

Cercetarea a fost realizată prin metoda analizei cantitative, folosind ca surse de informare baza de date Storia.ro pentru preţurie medii de vânzare a locuinţelor din fiecare judeţ, calculele companiei de brokeraj de credite Kiwi Finance pentru stabilirea nivelului mediu al ratelor şi datele privind salariul mediu net calculat pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică în intervalul ianuarie – noiembrie 2016.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments