10.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 16, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALVânzările fabricii de tractoare IRUM din Reghin au crescut anul trecut cu...

Vânzările fabricii de tractoare IRUM din Reghin au crescut anul trecut cu 15%

Producătorul de utilaje agricole şi fores­tiere IRUM din Reghin, controlat de familia Ol­tean, a anunţat pentru anul trecut o creştere de 15% a businessului faţă de 2015, când compania a ra­portat o cifră de afaceri de 68,2 mil. lei (15,4 mil. euro), potrivit site-ului Ministerului Finanţelor.

IRUM produce la Re­ghin tractoare şi utilaje TAF (Tractoare Articulate Fores­tiere), utilaje agricole, în­căr­că­toare, transportoare, echi­pa­mente pentru între­ţinerea drumurilor fo­restiere, însă fa­brică şi piesele aferente acestora. Dacă în prezent, capa­citatea anuală de pro­ducţie a fabricii IRUM de la Reghin este de 250 de tractoare forestiere, 500 de tractoare agricole şi 1.200 de tone de piese turnate, compania are în plan pentru 2017 o creştere cu 15% a producţiei, faţă de anul trecut.

”Estimăm că afacerile companiei noastre se vor menţine pe un trend crescător în acest an, bazându-ne pe factorii economici, pe dezvoltarea reţelei de vânzări în ţără şi în străinătate, dar şi pe crearea unor produse noi. Investiţiile din 2017 vor fi orientate către proiecte de dezvoltare a pro­du­se­lor noastre, dar şi către continuarea moder­ni­zării departamentului de prelucări metalice şi tur­nă­toriei”, a spus Mir­cea Eugen Oltean, director general IRUM Reghin.

Compania a finalizat anul trecut un program de investiţii de aproximativ 1,9 mil. euro, ce a prevăzut atât modernizarea atelierelor de lucru, cât şi investiţii în proiecte de cercetarea şi dezvoltarea produselor, fiind lansat pe piaţă un nou model de tractor forestier, prezentat la târgul de utilaje forestiere din Ger­mania – KWF Tagung.

Un alt model de utilaj fores­tier, dez­voltat de centrul de cerce­tare IRUM îm­pre­ună cu inginerii companiei fin­landeze Logset, este TAF-4F, gândit pentru condiţiile de exploatare din ţara noastră. Producătorul din Reghin a mai realizat şi un nou încărcător frontal (IFRON), un model de funicular (FPU500H), cu o manevrabilitate mai bună şi zgomot redus faţa de funicularele din serie şi a modernizat modelul de tractor forestier TAF 690 PE.

În 2015, IRUM a inaugurat la Reghin un centru de cercetare în producţia de tractoare şi utilaje agricole, o investiţie totală de 11,9 mil. lei (circa 2,7 mil. euro), cofinanţată parţial printr-un proiect european de 6,4 mil. lei. Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva.

Aproximativ 15% din producţia de utilaje de la Reghin merge la export, partenerii de afaceri ai companiei fiind diverse firme de exploatare forestieră din Spania şi Bulgaria, dar şi producători de utilaje din Germania, Franţa şi Italia, potrivit unor informaţii anterioare.

În fabrica de utilaje agricole şi forestiere de la Reghin lucrează în prezent 410 oameni, însă compania intenţionează să mai angajeze în acest an încă 40 de persoane. Joburile disponibile sunt de ingineri, agenţi vânzări, economişti, sudori, vopsitori, prelucrători prin aşchiere, turnători-formatori.

Principalul acţionar al companiei IRUM este Maviprod din Reghin, cu o participaţie de 93,47%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Compania Maviprod este deţinută integral de Violeta Oltean, soţia lui Mircea Oltean .

Maviprod a realizat în 2015 o cifră de afaceri de 57,5 mil. lei (12,8 mil. euro), un profit net de 6,4 mil. lei (1,4 mil. euro), având un număr mediu de 71 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice. Businessul total al celor două companii deţinute de familia Oltean, IRUM şi Maviprod, a ajuns în 2015 la 125,7 mil. lei (28 mil. euro), conform calculelor ZF pe baza datelor de pe mfinanţe.ro

În România sunt peste 193.000 de tractoare şi aproape 24.000 de combine pentru păioase

Piaţa utilajelor agricole esta una prea puţin transparentă în comparaţie cu cea a autovehiculelor, iar o companie cu greu poate să-şi calculeze cu exactitate cota de piaţă, în condiţiile în care nu există date oficiale exacte. În România sunt peste 193.000 de tractoare şi aproape 24.000 de combine pentru păioase, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în creştere de la 174.000 de tractoare în 2007. Astfel, raportat la numărul de fermieri, de circa un milion, revine câte un tractor la cinci fermieri. Spre comparaţie, în 2011 parcul număra 183.000 de tractoare, ceea ce înseamnă o creştere de 10.000 de utilaje la fiecare patru-cinci ani.

Vânzările în volum de tractoare în România sunt duble faţă de acum un deceniu, dar piaţa rămâne mult în spatele celor mature din UE, având în vedere că acum se vinde un singur tractor nou la 100 de tractoare vechi existente. Œn lipsa unei industrii şi a unor produse cu poziţii locale puternice, cererea existentă în piaţă a fost acoperită rapid de utilajele agricole din import, precum cele produse de concernul CNH (Case-New Holland), John Deere sau Fendt.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments