16.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 16, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorul belgian de componente pentru avioane Sonaca inaugurează fabrica de 12 mil....

Producătorul belgian de componente pentru avioane Sonaca inaugurează fabrica de 12 mil. euro de la Moldoveneşti, Cluj

Producătorul de componente pentru avioane Sonaca Aerospace Transilvania, subsidiara locală a grupului belgian Sonaca, a finalizat o investiţie de 52 de milioane de lei (11,8 mil.euro), din care 24 milioane lei a reprezentat ajutorul de stat, în construcţia unei fabrici de componente pentru industria aerospaţială în comuna Moldoveneşti, judeţul Cluj.

Construcţia fabricii a durat 18 luni, iar primele linii de producţie au fost puse în funcţiune la jumătatea lunii septembrie 2016. În prezent, fabrica are 30 de angajaţi, iar numărul lor va creşte până la 200 în anii următori. Fabrica Din Cluj a fost dezvoltată pe un teren de circa 27.000 de metri pătraţi, cumpărat de Sonaca de la dezvoltatorul ceh de parcuri logistice CTP Invest, potrivit do­cu­men­telor Agen­ţiei pen­tru Protecţia Me­diului Cluj. Lu­cră­rile au fost executate de com­pania Wincon din Cluj-Napoca, con­tro­lată de antre­pre­norii Bogdan şi Werner Irsik.

Produc pentru Air­bus şi Embraer

La Moldoveneşti vor fi fabricate părţi componente din fibră de sti­clă şi carbon, ale unor subansambluri de la bordul de atac al ari­pilor avioanelor Air­bus şi Embraer. Primele piese fabri­ca­te aici au fost livrate deja companiei-ma­mă, Sonaca, din Bel­gia. Localitatea Moldoveneşti este situată la 45 de kilometri de Cluj-Napoca şi la doar 14 kilometri de Turda, având o suprafaţă totală de 14,5 hectare şi o populaţie de 3.247 de locuitori, potrivit informaţiilor de pe site-ul primăriei.

Compania Sonaca Aerospace Transilvania a fost înfiinţată în luna martie 2015, cu sediul central în Bucureşti şi domeniu principal de activitate fabricarea de aeronave şi nave spaţiale. Compania belgiană Sonaca este activă în dezvoltarea, fabricarea şi asamblarea de structuri avansate pentru avioane mari, fiind cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi. Sonaca este furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream. Sonaca are sediul central în Belgia şi deţine unităţi de producţie în Belgia, Brazilia, Canada, China şi România. În 2015, veniturile globale ale grupului Sonaca au ajuns la aproape 381 mil. euro, profitul obţinut a fost de 33 mil. euro, iar numărul de angajaţi s-a apropiat de 2.400 de oameni.

Românii produc cea mai mare componentă a fuselajului pentru Airbus 380

În România se produc componente, subansambluri, elemente de aerostructuri, trenuri de aterizare, componente electronice pentru cockpit pentru Boeing, Airbus şi Bombardier. De exemplu, în România se produce în prezent cea mai mare componentă a fuselajului pentru Airbus 380, bordul de atac al aripilor, precum şi alte componente de aerostructură complexe.

Sonaca Aerospace Transilvania SRL este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca SA. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producţia, ansamblarea şi testarea de structuri şi sisteme destinate industriei aerospaţiale, destinate uzului civil şi/sau militar.

Printre acestea se numără componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe. Sediul principal al Sonaca se află în Gosselies, Belgia. Grupul belgian mai deţine unităţi de producţie în România, China, Canada şi Brazilia.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments