Producătorul de componente pentru avioane Sonaca Aerospace Transilvania, subsidiara locală a grupului belgian Sonaca, a finalizat o investiţie de 52 de milioane de lei (11,8 mil.euro), din care 24 milioane lei a reprezentat ajutorul de stat, în construcţia unei fabrici de componente pentru industria aerospaţială în comuna Moldoveneşti, judeţul Cluj.
Construcţia fabricii a durat 18 luni, iar primele linii de producţie au fost puse în funcţiune la jumătatea lunii septembrie 2016. În prezent, fabrica are 30 de angajaţi, iar numărul lor va creşte până la 200 în anii următori. Fabrica Din Cluj a fost dezvoltată pe un teren de circa 27.000 de metri pătraţi, cumpărat de Sonaca de la dezvoltatorul ceh de parcuri logistice CTP Invest, potrivit documentelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj. Lucrările au fost executate de compania Wincon din Cluj-Napoca, controlată de antreprenorii Bogdan şi Werner Irsik.
Produc pentru Airbus şi Embraer
La Moldoveneşti vor fi fabricate părţi componente din fibră de sticlă şi carbon, ale unor subansambluri de la bordul de atac al aripilor avioanelor Airbus şi Embraer. Primele piese fabricate aici au fost livrate deja companiei-mamă, Sonaca, din Belgia. Localitatea Moldoveneşti este situată la 45 de kilometri de Cluj-Napoca şi la doar 14 kilometri de Turda, având o suprafaţă totală de 14,5 hectare şi o populaţie de 3.247 de locuitori, potrivit informaţiilor de pe site-ul primăriei.
Compania Sonaca Aerospace Transilvania a fost înfiinţată în luna martie 2015, cu sediul central în Bucureşti şi domeniu principal de activitate fabricarea de aeronave şi nave spaţiale. Compania belgiană Sonaca este activă în dezvoltarea, fabricarea şi asamblarea de structuri avansate pentru avioane mari, fiind cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi. Sonaca este furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream. Sonaca are sediul central în Belgia şi deţine unităţi de producţie în Belgia, Brazilia, Canada, China şi România. În 2015, veniturile globale ale grupului Sonaca au ajuns la aproape 381 mil. euro, profitul obţinut a fost de 33 mil. euro, iar numărul de angajaţi s-a apropiat de 2.400 de oameni.
Românii produc cea mai mare componentă a fuselajului pentru Airbus 380
În România se produc componente, subansambluri, elemente de aerostructuri, trenuri de aterizare, componente electronice pentru cockpit pentru Boeing, Airbus şi Bombardier. De exemplu, în România se produce în prezent cea mai mare componentă a fuselajului pentru Airbus 380, bordul de atac al aripilor, precum şi alte componente de aerostructură complexe.
Sonaca Aerospace Transilvania SRL este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca SA. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producţia, ansamblarea şi testarea de structuri şi sisteme destinate industriei aerospaţiale, destinate uzului civil şi/sau militar.
Printre acestea se numără componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe. Sediul principal al Sonaca se află în Gosselies, Belgia. Grupul belgian mai deţine unităţi de producţie în România, China, Canada şi Brazilia.