Un hectar de teren plantat cu soiului de nuc Lara-Pieral poate genera, in medie, profituri anuale de 10.000 de euro la hectar, de pe urma comercializarii nucilor. Nucul este pom fructifer, planta medicinala, tehnica, precum si planta decorativa.
Nucul rodeste dupa primii 4-5 ani de la plantare, iar costul unui puiet este cuprins intre 10 si 20 de euro. Soiul de nuc Lara-Pieral are o productivitate foarte mare la hectar, astfel ca se pot obtine anual 3-8 tone de nuci/hectar, in functie de factorii climatici.
Se pot planta de la 150 pana la 336 de pomi de hectar, pentru sistemul de cultivare intensiv, iar costurile de operare nu depasesc 1.000 de euro pe an, pentru un hectar. Nucile pot fi comercializate atat pe piata interna, cat si pe piata externa, unde exista un deficit foarte mare de miez de nuca, cererea fiind, in prezent, mult mai mare decat oferta. Nucile pot fi pastrate si consumate timp de pana la 2 ani de la recoltare.
Nucile constituie un aliment complet, continand substante proteice, substante minerale si vitamine. Nuca este cel mai bogat fruct in cupru si zinc, ajutand in tratarea bolilor vasculare, a tulburarilor de crestere, precum si a deficientelor imunitare, fiind principala sursa de procurare a fosforului, atat de necesar organismului, in special sistemului nervos, osos si muschilor. Miezul de nuca este un excelent remediu pentru imbunatatirea memoriei, un energizant exceptional si un leac minunat impotriva durerilor de cap. Uleiul de nuca are un continut foarte ridicat de acizi grasi Omega 3 si Omega 6.
Plantatiile de nuc se infiinteaza numai pe terenuri favorabile din zone specifice acestei culturi
- terenul se defriseaza, se cultiva 3-4 ani cu leguminoase, apoi se pregateste cultura de nuc;
- zonele convenabile pentru cultura sunt dealurile cu 350-500 m altitudine;
- nucul suporta iernile din tara noastra, dar in anii cu ierni grele se pot produce anumite pagube;
- se efectueaza taieri de intretinere pentru inlaturarea unor ramuri, avand in vedere ca nucul are nevoie de lumina;
- fructul este de calibru mare, miezul este de o calitate buna, se extrage rapid si reprezinta aproximativ 45-51% din masa totala a nucii.