Un singur hectar de pamant cultivat cu cartofi mov poate genera venituri de 1 milion de lei (peste 220.000 de euro) pe an, de 200 de ori mai mult decat un hectar cultivat cu grau. Cartoful mov, originar din Peru, a cucerit foarte rapid piata din Romania, aducand profituri mari agricultorilor care au decis sa investeasca in cultivarea lui.
De pe urma unui singur hectar se pot obtine 35-40 de tone de cartofi mov, care, valorificate cu 30 de lei kilogramul, aduc incasari de peste 1.000.000 de lei (aproximativ 220.000 de euro). La o suprafata de doar 1.000 de metri patrati cultivata cu cartofi mov, castigul va fi de circa 100.000 de lei (22.000 de euro) pe an.
Pentru cultivarea unei suprafete de 1.000 mp este nevoie de 350 kg de seminte, pentru a scoate o productie de 3.500 kg. Cartofii mov se cultiva la fel ca si cartofii obisnuiti, operatiile specifice fiind aceleasi. Fiind originari de pe platourile inalte ale Anzilor Cordilieri, ei au o rezistenta sporita la mana, dar sunt sensibili in fata principalului inamic al oricarei specii de cartof, gandacul de Colorado. Activitatea efectiva de productie incepe in luna martie si se termina prin octombrie.
Consumul de cartofi mov are numeroase efecte benefice pentru sanatate
Culoarea mov a acestor cartofi este data de continutul mare de antocianini, antioxidanti care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi ce sunt responsabili pentru aparitia cancerului. Antocianinii se intalnesc si in fructele de padure, in rodii sau in varza rosie.
Consumul de cartofi mov are numeroase efecte benefice pentru sanatate: regleaza tensiunea arteriala, combate dezvoltarea celulelor maligne de tip canceros, ajuta la arderea grasimilor si a stratului adipos, incetineste procesul de imbatranire.