web analytics
Sunteți aici

1.000 de metrii pătraţi cultivaţi cu bulbi de şofran pot genera venituri de 16.000-26.000 de euro

O cultura de sofran recoltata de pe o suprafata de 1.000 de metrii patrati, poate genera venituri cuprinse intre 16.000 si 26.000 de euro. Pentru un kilogram de sofran, care este mai scump decat caviarul sau carnea de vita Kobe, este nevoie de recoltarea a 250.000 de flori.

Sofranul este cel mai scump condiment din lume, pretul sau de vanzare pe pietele europene fiind cuprins intre 8.000 si 13.000 euro pe kilogram. Concurenta este redusa, iar piata de desfacere de la noi din tara nu este inca suficient de dezvoltata.

Cea mai buna perioada pentru plantare bulbilor de sofran este primavara, planta adaptandu-se foarte bine la soluri argiloase, expuse la soare, cu umiditate constanta. Fiecare floare de sofran produce doar trei stamine, care sunt recoltate manual si apoi uscate.

Cunoscut de secole si utilizat in cele mai variate moduri, sofranul se dovedeste a fi o investitie de viitor, iar profiturile acopera orice efort depus. Este foarte apreciat pentru delicatele arome pe care le imprumuta mancarurilor si deserturilor. Mai mult, pentru ca este un puternic antioxidant, sofranul este folosit pentru a trata diverse probleme de sanatate, cum ar fi artrita si inflamatiile, astmul, sinuzita, durerile de stomac, anemia.

Sofranul previne cancerul si alunga depresia

Sofranul este foarte apreciat pentru proprietatile sale curative: previne cancerul, alunga depresia, stimuleaza momemoria si procesele cognitive, mentine sanatatea inimii.  In afara de aceste utilizari medicinale, sofranul se adauga si in produsele alimentare pentru a spori culoarea si aroma (in risotto, supe de pasare, budinci, sosuri rafinate, preparate din peste).

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW