Compania Carpatica Honey, din localitatea Agarbiciu, judeţul Sibiu, parte a grupul german J.G.S. Food Holding, a exportat anul trecut miere de 7,8 mil. lei (1,7 mil. euro) în mai multe ţări din Europa. Compania a colectat în jur de 700 de tone de miere în 2016 de la apicultorii români, care a luat drumul Germaniei în proporţie de 50-60%.
”Nu avem stupi. Activitatea noastră presupune numai colectarea mierii, procesarea ei şi exportul. Anul trecut am exportat 700 de tone de miere de la punctele de colectare pe care le avem în toată ţara. În primul rand exportăm în Germania, circa 50-60% din producţii, dar şi alte ţări vestice precum Danemarca, Olanda, Italia, Spania, Anglia sau Elveţia”, a spus Mugurel Marinescu, administratorul companiei Carpatica Honey.
România a devenit cel mai mare producător de miere din UE în 2015, un an în care apicultorii romani au produs 35.000 de tone de miere, cu circa 75% mai mult decat în anul anterior, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat – biroul european de statistică. Piaţa locală a urcat astfel de pe locul trei pe prima poziţie, devansând Spania şi Ungaria, potrivit aceleiaşi surse.
”Producţia de miere este influenţată de factorii climaterici, iar anul 2015 a întrunit condiţii optime din acest punct de vedere, să nu uităm şi flora diversă, zonele de relief care permit mai multe culesuri şi nu în ultimul rand priceperea apicultorilor români. Să nu uităm că apicultura românească are o vechime apreciabilă. Nu este de neglijat nici ajutorul venit din partea UE care a finanţat diverse programe de dezvoltare a apiculturii”, a afirmat Marinescu.
Administratorul companiei Carpatica Honey spune că un apicultor român poate primi finanţare din fonduri europene, între 15.000 şi 40.000 de euro, pentru creşterea numărului de stupi. Principalele dificultăţi pe care le întampină compania vizează calitatea mierii, care în general este bună, însă sunt aplicultori care livrează miere cu umiditate mare sau amestecată cu alte lucruri, potrivit reprezentanţilor companiei.
4,35 euro pe kilogram la poarta fabricii
Preţul mediu de vânzare al mierii la poarta fabricii a fost de 5,76 de euro pe kilogramul, la nivelul UE, în 2015. Acesta scade însă la sub 4 euro pe kilogram la vânzarea angro către distribuitori. În Romania mierea se vindea în 2015 la poarta fabricii cu 4,35 euro pe kilogram, unul dintre cele mai mici preţuri din UE. Totuşi, preţul angro este acelaşi ca în UE. Principalul furnizor de miere pentru ţările UE este China (asigură circa jumătate din importuri), pe poziţiile următoare aflandu-se Ucraina şi statele din America Latină, potrivit Eurostat.
Sursa: Ziarul Financiar