Antreprenorii Lucia şi Andrei Costea din Alba, care au construit afacerea Secom, specializată în importul şi distribuţia de suplimente alimentare naturale, au ajuns anul trecut la vânzări de 16 mil. euro, în creştere cu 33% faţă de 2015, iar strategia de extindere va continua şi în 2017. Pentru anul acesta, Lucia Costea estimează o cifră de afaceri cu 26% mai mare faţă de 2016, dar şi o creştere a bugetului de investiţii.
Suplimentele alimentare au atras tot mai multe companii, iar ritmul lansărilor de noi produse s-a intensificat în ultimii ani, pe măsură ce producători de medicamente au căutat alternative la mărirea vânzărilor, în afara pastilelor cu prescripţie, pentru care condiţiile comerciale au fost tot mai dure. Cum medicamentele cu prescripţie au preţul stabilit de stat, care şi decontează un procent de vânzări, iar plăţile au fost tot mai greoaie, suplimentele au fost o soluţie la îndemână.
Un prim punct de reper în evoluţia companiei este anul în 1997, atunci când a fost deschis primul magazin naturist, într-o formă diferită de cea pe care o au acum magazinele Secom. La acel moment, compania nu derula importuri, vânzând produse ale producătorilor lor. În 2004 s-au realizat primele importuri, iar în prezent compania nu lucrează cu niciun producător român având în portofoliu peste 200 de branduri de import.
Au iniţiat colaborări cu medici de familie
”La început vindeam prin magazinul nostru şi către alte puncte de lucru, dar nu ne-am extins pentru că nu aveam echipă de promovare (…) În 2008 am început colaborarea cu un director medical, am început formarea echipei de reprezentanţi medicali. Am început să promovăm către medici, iniţial cu medici de familie, pediatrie. Aveam 60 de produse la acel moment. Am dezvoltat apoi toate departamentele la nivel de companie, marketing, cercetare, etc”, a spus Lucia Costea.
Datele de la Registrul Comerţului arată că în perioada 2008-2013, compania nu a experimentat scăderi în niciun an de criză, reuşind de asemenea să se menţină pe profit.
”În 1997, ideea de magazin nu avea aceeaşi noţiune ca cea de astăzi. Era un Plafar. Nu aveam planuri de import, aveam doar locaţia. Însă ideea de produse proprii, de import, de consultanţă a venit treptat. Şi între 1997 şi 2004 ne-am dezvoltat dar până la import. Ideea aceasta de business a început din 2004”, a spus Andrei Costea, acţionarul companiei. El a explicat faptul că în pofida creşterii pe care compania a experimentat-o în ultimii ani, evoluţia a fost prudentă, iar managamentul nu şi-a asumat riscuri necalculate.
Anul trecut, investiţiile Secom s-au ridicat la 615.000 de euro şi au vizat atât extinderea reţelei de retail, cât şi partea tehnică, prin dezvoltarea unei aplicaţii pentru accesul mai rapid la portofoliul de produse al companiei. Investiţia în extinderea sediului administrativ şi a depozitului a fost de peste 500.000 de euro, iar pentru deschiderea unor magazine în Timişoara şi în Sibiu s-au bugetat 75.000 de euro.
Au 11 magazine la nivel local
”La finalul lunii ianuarie am lansat un magazin în Piteşti, iar la începutul lunii martie vom deschide un magazin şi în Cluj-Napoca. Vom continua să avem şi anul acesta investiţii susţinute în marketing, ne vom axa pe dezvoltarea echipei, prin programe de leadership şi training, şi vom investi în dezvoltarea infrastructurii IT”, a spus Lucia Costea, managing partner al Secom.
Cele mai vândute branduri anul trecut au fost ChildLife Essentials, produse din gama de pediatrie, MSM, un produs destinat problemelor osteoarticulare, complexul de vitamine şi minerale Alive, L-Arginine – protector hepatic, renal şi cardiovascular, Vitamina C.
Secom a inaugurat la începutul acestei luni un nou magazin în Piteşti, de 45 mp, în urma unei investiţii de 40.000 de euro, ajungând la 11 magazine la nivel naţional. Secom mai are patru magazine în Bucureşti şi câte unul în Bacău, Braşov, Iaşi, Ploieşti, Sibiu şi Timişoara.
Ajung la 145 de angajaţi
”Ne propunem să extindem gama de dermatocosmetice şi să introducem în portofoliul nostru un nou producător din Statele Unite ale Americii. (…) Vom extinde reţeaua de magazine cu încă minim trei, dar ne vom concentra şi pe îmbunătăţirea componentei de e-commerce“, a mai spus Lucia Costea.
În ceea ce priveşte piaţa de suplimente alimentare, Lucia Costea afirmă că este loc de dezvoltare, însă românii trebuie să înţeleagă mai bine de ce trebuie să acorde atenţie sănătăţii în mod permanent, nu doar când au o problemă.
”Faptul că în România investiţia pe cap de locuitor este mică, aproximativ 12 euro, faţă de 100 de euro cât este media europeană sau 125 $ media în SUA, încă spune ceva despre această piaţă”, a afirmat Costea. La finalul lunii februarie Secom va ajunge la 145 de angajaţi, ca urmare a proiectelor de recrutare iniţiate de companie.
Sursa: Ziarul Financiar