Compania Kastamonu, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia, va investi în acest an aproximativ 20 mil. euro, în principal pentru instalarea unor noi linii de producţie, dar şi în construirea unei fabrici de adezivi industriali.
În fabrica Kastamonu de la Reghin sunt produse plăci de tip HDF (plăci fibrolemnoase de înaltă densitate – n.red.), foi de uşi, PAL (plăci din aşchii de lemn) brut şi PAL melaminat, dar şi blaturi de bucătărie, clienţii companiei fiind reţelele de bricolaj, producătorii de mobilă, distribuitorii de materiale şi accesorii pentru industria mobilei.
”Cele mai importante proiecte de anul acesta sunt instalarea celei de-a treia prese de melaminare a PAL-ului şi a celei de-a doua linii de impregnare a hârtiei decor. Continuăm, de asemenea, demersurile pentru construirea unităţii de producţie adezivi pe platforma de la Reghin”, au spus reprezentanţii companiei Kastamonu România.
Turcii au în plan de mai mult timp construirea la Reghin a unei fabrici de adezivi industriali, cu o capacitate de 100.000 de tone de formaldehidă şi 130.000 de tone de răşini ureice şi alte produse, care ar trebui să acopere nevoia de adezivi a companiei. Proiectele în astfel de capacităţi de producţie sunt sensibile şi de obicei nu se bucură de sprijinul autorităţilor locale. Pe de altă parte, reprezentanţii societăţii civile au solicitat mutarea investiţiei într-o altă zonă.
La Reghin funcţionează în prezent o linie de producţie pentru PAL brut cu o capacitate de 500.000 de metri cubi pe an, două linii de melaminare cu o capacitate de 20.000.000 de metri pătraţi pe an, o linie de impregnare hârtie cu o capacitate de 50.000.000 de metri pătraţi pe an, o linie de producţie a blaturilor de lucru cu o capacitate de peste 200.000 de bucăţi pe an, două linii de producţie feţe de uşi cu o capacitate de peste 17.000.000 de bucăţi pe an şi o unitate de producţie foi de uşi cu o capacitate de peste 100.000 de bucăţi pe an.
Compania livrează la export pentru pieţele din Turcia, Ucraina, Franţa, dar şi din ţările din nordul Africii, produsele fabricate la Reghin fiind exportate în peste 30 de ţări. Compania a încheiat anul 2016 cu afaceri totale de peste 154 mil. euro şi 820 de angajaţi.
Kastamonu România face parte din Hayat Holding, cel mai mare jucător din Turcia din industria lemnului, care a intrat pe piaţa locală în 1998 prin preluarea a 98% din acţiunile Prolemn Reghin. În aprilie 2012, Prolemn a luat numele acţionarului său, Kastamonu. Compania din Reghin a avut în 2015 o cifră de afaceri de aproape 578 mil. lei (128,7 mil. euro), un profit net de 4,3 mil. lei (970.000 de euro) şi un număr mediu de 846 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.
În 2015 România dispunea de 6,3 mil. hectare de pădure
Cele mai mari 30 de companii care prelucrează buşteni pentru obţinerea de cherestea, PAL, parchet, dar şi alte produse din lemn au avut o cifră de afaceri cumulată de peste 4 miliarde de lei (900 de milioane de euro) în 2015, din care aproape jumătate este generată de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, potrivit top 30 cele mai mari companii angrenate în activităţi de tăierea şi netezirea lemnului, date furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. În 2015, România avea 6,3 mil. hectare de pădure, suprafaţă de pe care s-a recoltat un volum total de masă lemnoasă de 18,1 mil. metri cubi, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Sursa: Ziarul Financiar