26.7 C
Cluj-Napoca
vineri, iunie 21, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALIRUM creşte cu 15% producţia la fabrica de tractoare din Reghin

IRUM creşte cu 15% producţia la fabrica de tractoare din Reghin

Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM din Reghin, controlat de familia Oltean, are în plan pentru acest an creşterea producţiei cu 15%, dar şi lansarea pe piaţă a unor noi modele de tractoare.

În prezent, capacitatea anuală de producţie a companiei IRUM este de 250 de tractoare forestiere, 500 de tractoare agricole şi 1.200 de tone de piese turnate. Com­pania produce la Reghin tractoare şi utilaje TAF (Tractoare Articu­late Forestiere), utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora.

”Pentru acest an estimăm o creştere a producţiei cu 15%, bazându-ne pe factorii economici, pe dezvoltarea reţelei de vânzări în ţară şi în străinătate, dar şi pe cererea de produse noi”, a spus Mircea Eugen Oltean, director general al IRUM Reghin.

Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania cola­borează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor fores­tiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva. În 2015, 15% din pro­ducţia de utilaje de la Reghin au fost pentru export, partenerii de afaceri ai companiei fiind diverse firme de exploatare forestieră din Spania şi Bulgaria, dar şi produ­cători de utilaje din Germania, Franţa şi Italia.

IRUM a investit anul trecut aproximativ 1,9 mil. euro în proiecte care au prevăzut modernizarea atelierelor de lucru, dar şi în cercetarea şi dezvoltarea produselor, fiind lansat pe piaţă un nou model de tractor forestier, prezentat la târgul de utilaje forestiere din Germania – KWF Tagung. Un alt model de utilaj forestier, dezvoltat de centrul de cercetare IRUM, împreună cu inginerii companiei finlandeze Logset, este TAF-4F, gândit pentru condiţiile de exploatare din ţara noastră. Producătorul din Reghin a mai dezvoltat şi un nou încărcător frontal (IFRON), a realizat un model de funicular (FPU500H), cu o manevrabilitate mai bună şi zgomotul redus faţă de funicularele din serie şi a modernizat modelul de tractor forestier TAF 690 PE.

Principalul acţionar al companiei IRUM este Maviprod din Reghin, cu o participaţie de 93,47%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Compania Maviprod este deţinută integral de Violeta Oltean, soţia lui Mircea Olteam. Businessul total al celor două companii deţinute de familia Oltean, IRUM şi Maviprod, a ajuns în 2015 la 125,7 mil. lei (28 mil. euro).

O piaţă de peste 193.000 de tractoare şi aproape 24.000 de combine

Piaţa utilajelor agricole esta una prea puţin transparentă în comparaţie cu cea a autovehiculelor, iar o companie cu greu poate să-şi calculeze cu exactitate cota de piaţă, în condiţiile în care nu există date oficiale exacte. În România sunt peste 193.000 de tractoare şi aproape 24.000 de combine pentru păioase, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în creştere de la 174.000 de tractoare în 2007.

Astfel, raportat la numărul de fermieri, de circa un milion, revine câte un tractor la cinci fermieri. Spre comparaţie, în 2011 parcul număra 183.000 de tractoare, ceea ce înseamnă o creştere de 10.000 de utilaje la fiecare patru-cinci ani. Vânzările în volum de tractoare în România sunt duble faţă de acum un deceniu, dar piaţa rămâne mult în spatele celor mature din UE, având în vedere că acum se vinde un singur tractor nou la 100 de tractoare vechi existente. În lipsa unei industrii şi a unor produse cu poziţii locale puternice, cererea existentă în piaţă a fost acoperită rapid de utilajele agricole din import, precum cele produse de concernul CNH (Case-New Holland), John Deere sau Fendt.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments