Multinaţionalele plătesc aproximativ 1.000 de euro net pe lună pentru vorbitorii de limbi străine, precum olandeză, suedeză, norvegiană sau daneză, sumă cel puţin dublă faţă de cât primeşte un candidat care vorbeşte doar engleză sau franceză.
Acest lucru vine în contextul unui deficit de absolvenţi care pot comunica într-o limbă străină considerată exotică. Oraşul cu cele mai multe oferte de muncă pentru candidaţii care cunosc una sau mai multe limbi străine va rămâne şi anul acesta Bucureştiul, capitala fiind urmată de Cluj, Timişoara şi Iaşi.
”Salariile vorbitorilor de limbi străine exotice sunt duble comparativ cu salariile vorbitorilor de limbă engleză sau franceză. Deficitul de astfel de candidaţi din piaţa muncii determină companiile să ofere salarii mai mari, acest lucru se aplică deja de câţiva ani. Deocamdată, companiile sunt dispuse şi îşi permit să ofere salarii mai mari pentru vorbitorii anumitor limbi străine precum cele exotice sau asiatice, astfel încât să atragă candidaţi eligibili”, a spus Raluca Peneş, HR Coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de resurse umane Smartree România.
Programe de bonusare pentru angajaţii care recomandă la rândul lor prieteni
În opinia sa, candidaţii care deţin cunoştinţe elementare de IT, HR, logistică sau contabilitate, dar sunt şi vorbitori de o limbă străină îşi găsesc cu uşurinţă un loc de muncă. Pe lângă salariile pe care le primesc cunoscătorii de limbi stăine, ei mai au şi o serie de programe de bonusare dedicate angajaţilor care recomandă la rândul lor prieteni, cunoştinţe care cunosc limbi străine şi sunt în căutarea unui loc de muncă. Condiţia este ca aceştia să treacă cu succes procesul de recrutare şi selecţie şi să ajungă la o anumită vechime în companie, de aproximativ şase luni.