23.7 C
Cluj-Napoca
duminică, mai 19, 2024
Google search engine
AcasăAFACERI LA ÎNCEPUTUn tânăr din Mureş vinde ciuperci de peste jumătate de milion de...

Un tânăr din Mureş vinde ciuperci de peste jumătate de milion de euro anual

Antreprenorul Adrian Golovatei, din Târgu Mureş, produce 300 de tone de ciu­perci Champignon şi 100 de tone ciuperci Pleu­rotus pe an, pe care le vinde cu peste jumătate de milion de euro. Ciupercile sunt cultivate pe o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi într-o hală de producţie din panouri sandwich (panouri metalice termoizolante) şi o construcţie de tip solar.

Producţia ciupercăriei Golo ajunge în Kaufland, Auchan şi Selgors, dar şi în magazinele de proximitate. Ciupercăria Golo a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 2,5 mil. lei (peste 550.000 euro), cam la acelaşi nivel cu cel din anul precedent, înregistrând un profit net de peste 50.000 de euro, rezultate obţinute cu ajutorul a 15 angajaţi, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Anul acesta compania mizează pe o creştere a vânzărilor de maximum 5%, în condiţiile în care preţul ciupercilor stagnează, iar ciupercile din import îşi fac tot mai pregnant simţită prezenţa pe piaţa local, în special din ţări precum Ungaria sau Polonia, care produc mai competitiv. Tânărul din Mureş vrea să acceseze anul viitor fonduri europene pentru dublarea capacităţii exploataţiei agricole, ajungând astfel la o producţie anuală de 800 de tone de ciuperci.

”Proiectul de 1,5 milioane de euro urmează să fie depus anul viitor, la finalul lunii ianuarie, şi vizează dublarea capacităţii de producţie, prin construirea unei alte hale din panouri sandwich. Problema, în prezent, este cu preţurile, care au  tendinţa să scadă, dar şi cu negocierea lor. Preţurile au rămas la fel ca în 2012, uneori au fost şi mai mici din cauza că marii noştri clienţi, precum Kaufland sau Rewe, dau ofertă şi cer anumite preţuri. Tu poţi să jonglezi foarte puţin faţă de cât oferă ei. Fiind o marfă perisabilă, trebuie să accept preţul oferit, chiar dacă uneori doar scot costurile de producţie”, a spus Adrian Golovatei, care a pornit businessul tot din fonduri europene în 2009, când a accesat o sumă similară.

Întâm­pină dificultăţi cu forţa de muncă

Găsirea forţei de muncă necesară recoltării ciupercilor este una din principalele dificultăţi întâm­pinate de proprietarului companiei Golo, care spune că omenii preferă să trăiască din ajutoare sociale sau să plece în străinătate, decât să lucreze pentru salariul minim.

Cultivarea legumelor este o industrie de aproape 600 mil. lei, un sector în care, în anul 2015, activau peste 1.100 de companii, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Principalii competitori ai companiei sunt ciupercăriile Iazul V&V, Vladia Cipercec, dar şi altele.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments