10.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 16, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALBoomul imobiliar continuă la Cluj-Napoca: 2.300 de locuinţe vor fi livrate în...

Boomul imobiliar continuă la Cluj-Napoca: 2.300 de locuinţe vor fi livrate în acest an, mai mult cu 50% față de 2015

A doua mare piață imobiliară din România după București, Cluj-Napoca îşi continua ascensiunea cu un număr ridicat de finalizări de proiecte rezidențiale precum şi cu creşteri semnificative de preţuri la proprietăţile rezidenţiale, arată o analiză Coldwell Banker Transilvania. 

Susţinută de creşterile economice puternice înregistrate pe plan local precum şi de cererea solidă de locuinţe, piaţa rezidenţială clujeană a cunoscut o adevărată explozie în ultimul an. Tot mai multe persoane tinere – majoritatea absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior – aleg să se stabilească în Cluj-Napoca, atraşi de piaţa înfloritoare a muncii, inclusiv de multinaţionalele care și-au deschis un birou în oraș în ultimii ani. Emerson, Endava si Fujikura sunt doar 3 dintre marii angajatori ai Clujului.

Astfel, pentru a răspunde acestei cereri, dezvoltatorii au grăbit pasul la construcţii, cu un număr record de unităţi locative aflate în curs de finalizare. Nu mai puţin de 2.300 de locuinţe vor fi livrate pieţei în oraşul Cluj-Napoca în 2016, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut. Cele mai multe dintre proiectele rezidenţiale noi se adresează segmentelor mass și middle market, fiind amplasate în proiecte precum Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia.

Preţurile apartamentelor în creştere în 2016 la Cluj

După aproximativ 10 luni de creşteri semnificative de preţuri, în lunile iulie-august 2016 ritmul de creştere a încetinit, în mare parte datorită intrării în vigoare a legii Darii în Plată care a blocat accesul unui mare segment de cumpărători la fondurile necesare achiziţionării de locuinţe, în condiţiile în care aceştia sunt nevoiţi să deţină un avans considerabil – aproximativ 35%-40% din valoarea noii locuinţe.

Un alt mare segment de cumpărători, cei care beneficiau de programul Prima Casă au fost afectaţi de asemenea de lipsa fondurilor. Totuşi, efectele legii Darii în Plata au început să dispară, întrucât băncile au făcut primii paşi înapoi. BCR, cea mai mare bancă locală, a anunţat deja diminuarea avansului pentru creditele ipotecare standard acordate în cele mai mari oraşe din România de la 35% la 25% (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constantă, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare şi Bucureşti), iar alte mari bănci dau semne că vor urma acelaşi trend.

Astfel, preţurile şi-au reluat ritmul de creştere, ajungând la o medie de 70,000 euro în luna noiembrie 2016, conform unei analize efectuate de Coldwell Banker Transilvania pe baza anunţurilor din Piaţa de la A la Z din Cluj Napoca, ediţia tipărită.

Piaţa nouă depăşeşte piaţa veche. Preturile la 2 camere cresc cu 3,5% în noiembrie 2016

Atenţia celor mai mulţi dintre cumpărători – majoritatea familii tinere aflate la prima achiziţie – se indreaptă către apartamentele cu 2 camere. De aici rezultă şi creşterile de preţuri care au o legătură directă cu raportul dintre cerere şi oferta existentă. Tot mai mulţi tineri se îndreaptă către piaţa nouă întrucât apartamentele sunt mult mai generoase din punct de vedere al spaţiului, iar facilităţile clădirilor depăşesc cu mult standardele pieţei vechi. În plus, în momentul în care achiziţia se face prin credit bancar, însoţit de o ipotecă pe 25 de ani cel mai probabil, investiţia este mai atractivă într-o clădire nouă care va avea aproximativ 40 de ani când termini de plătit creditul faţa de una veche care ar avea 70 de ani pe atunci.

Astfel, impulsionate de cererea masivă, preţurile apartamentelor cu 2 camere au crescut în medie cu 3.5% în noiembrie faţă de luna octombrie, de la 70,500 Euro la 73,000 Euro. În momentul de faţă, cele mai scumpe apartamente se afla în Plopilor unde oferta nouă existentă pe piaţa nouă este foarte scăzută, fapt ce împinge preţurile şi mai sus. În noiembrie, preţul mediu al unui apartament în Plopilor era 97,000 Euro, urmat de zona centrală cu o medie de 81,000 euro şi Mărăşti cu 77,000 euro.

Untitled

Datorită cererii din ce in ce mai mari de locuinţe la cheie, tot mai mulţi dezvoltatori caută soluţii pentru a întâmpina aceste nevoi de confort şi convenienţă locativă. Unul dintre cele mai noi ansambluri rezidenţiale din Cluj, Grand Hill Residence îşi propune să satisfacă tocmai aceste dorinţe ale tinerilor profesionişti cărora programul aglomerat de munca nu le mai permite să alerge după meşteri şi materiale.

Apartamentele Grand Hill se vor preda complet finisate iar pentru amenajările interioare, dezvoltatorul Luca Prest va pune la dispoziţia cumpărătorilor două seturi complete de finisaje, de diferite stiluri şi nuanţe, astfel ca viitorul proprietar să îşi poată alege stilul decorativ în funcţie de preferinţele personale – fără costuri suplimentare. Preţurile la Grand Hill Residence pleacă de la 1,103 Euro/mp finisat, cu TVA inclus şi loc de parcare suprateran.

Preţurile apartamentelor vechi au crescut cu 1,2% în noiembrie 

Preţul mediu al unui apartament de 2 camere în Cluj este de 67,500 Euro, o creştere de 1.2% în noiembrie faţă de octombrie 2016. Cei care se îndreaptă către piaţa veche sunt în principal atraşi de locaţiile favorabile care le permite accesul uşor la mijloacele de transport în comun, dar şi magazine, locuri de muncă, şi centre de entertainment. Zona centrală a Clujului are cele mai mari preţuri la apartamentele cu 2 camere, 79,000 Euro în noiembrie, urmată de Zorilor cu o medie de 72,000 Euro.

Untitled1

Cererea de apartamente susţinută de creşterea demografică şi economică a Clujului

Creşterile demografice şi economia extrem de activă au transformat Cluj-Napoca, reşedinţa judeţului Cluj, în cel mai important centru urban din regiunea istorică Transilvania şi a doua mare piaţa rezidenţiala după Bucureşti. Populaţia oraşului Cluj-Napoca depăşeşte azi 320,000 de locuitori, în creștere  cu 2,6% în comparaţie cu anul 2005, potrivit  ultimelor date făcute publice înPlanul de Mobilitate Urbană.

Untitled3

Domeniile IT şi financiar, precum şi ingineria şi  industria alimentară au prins un avânt spectaculos în Cluj în ultimii ani, aducând cu sine o creştere a numărului de persoane care aleg să muncească şi locuiască aici. Mai mult decât atât, piaţa locală a locurilor de munca este extrem de variată, permiţând accesul unui număr mare de locuitori la locuri de munca bine plătite într-o varietate de domenii, de la construcții şi servicii la industria chimică şi cea producătoare de ciment, industria de prelucrare a lemnului şi construcții de mașini.

Ca urmare a diversificării şi creșterii economiei locale, salariile clujenilor au urcat semnificativ în ultimii ani, un trend care promite să păstreze aceeaşi traiectorie în 2016. După municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cele mai mari salarii vor fi obţinute de către angajaţii din Cluj anul acesta, unde salariul mediu va ajunge la 2.166 de lei net, cu 7,8% mai mult faţă de 2015.

Untitled4

Piaţa rezidenţiala susţinută de investiţii

Pe lângă Mol şi Banca Transilvania care îşi au sediul aici, Clujul este în atenţia investitorilor din domeniile BPO, IT&C şi banking dar şi retail şi industrie, aceştia devenind motorul economic al Clujului.

Office

Gradul de ocupare la birouri este în prezent de aprox. 80%. Cel mai mare proiect office îl reprezintă cel al NEPI numit “The Office” de 54,000 mp din care până în prezent au fost livraţi 37,000. The Office are chiriaşi precum: Naţional Instruments, Yonder, 3Pillar Global, HP, Leoni, Betfair, Yardi, COS, Deloitte, Ernst & Young, Wolters Kluwer, TUI Travel, Bombardier, Bosch, şi MOL.

Un alt mare parc office, Cluj Business Center are 2,700 mp construiţi, 20,200 mp de teren, 5,000 mp de spaţii verzi, şi 558 de locuri de parcare. Chiriaşi principali: Arobs, SAP, Recus, Analog Devices, Schoen, Recollection, Royal School, şi Performed Events.

Industrial

Printre alţi mari susţinători ai economiei locale se numără şi Tetarom III, cel mai mare parc al judeţului, inaugurat în 2008 şi ajuns la un grad de ocupare de 57%. Valoarea estimată a investițiilor clienților este de 176 milioane de euro, care au creat aproximativ 2.100 de locuri de muncă. Activitățile principale desfășurate în parcul industrial de la Jucu țin de producția de aparatură electrocasnică, producția de componente auto, operațiuni de mecanică generală, Logistică şi Date prin companii precum De Longhi, Bosch, Henschel GmbH, Karl Heinz Dietrich Internaţional Exped, Imperial, Star Storage, ÎL Caffe Servexim sau Contrast Import Export.

Retail

VIVO! (fost Polus Shopping Center), cu aprox. 63,000 mp închiriabili şi peste 250 de locaţii pentru cumpărături, divertisment şi servirea mesei (în proprietatea Immofinanz) şi Iulius Mall sunt principalii poli de retail ai Transilvaniei. Aflat în proprietatea Iulius Group, Iulius Mall Cluj este cel de-al treilea mall al reţelei naţionale Iulius, inaugurat în anul 2007. Cu o suprafaţă închiriabilă de 50,250 mp, centrul comercial reprezintă o investiţie în valoare de 80 milioane de euro. Mall-ul cuprinde peste 230 magazine şi o parcare subterană şi supraterană cu o capacitate peşte de 2.000 de locuri.

În apropierea mall-ului, compania a dezvoltat Iulius Business Center (în imagine), o clădire de birouri clasa „A”, cu un grad de ocupare de 100%.

Infrastructura

Infrastructura zonală beneficiază şi ea de investiţii majore, cu tronsonul Gilău – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania (A3) fiind finalizat, urmând ca tronsonul de autostrada A10 care va face legătura între autostrada A3 şi coridorul IV Pan European intre localităţile Sebeş, Alba şi Turda, Cluj să fie finalizat în anul 2017.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments