Producătorul italian de canapele şi paturi tapiţate GP Sofa din Satu Mare va angaja până la finalul anului 200 de oameni pentru noua unitate de producţie de la Satu Mare. Producătorul italian de mobilă a investit 13 milioane de euro în construcţia unei fabrici la Satu Mare, unde intenţionează să-şi mute activitatea până la finalul anului.
Noua unitate de producţie a GP Sofa a fost dezvoltată pe o suprafaţă totală de 60.000 de metri pătraţi, în cadrul parcului industrial din Satu Mare, aflat în administrarea municipalităţii Satu Mare, investiţia totală fiind estimată la 20 mil. euro. GP Sofa se află în topul celor mai mari exportatori de mobilă de pe piaţa locală, alături de Aramis Invest, Italsofa, Taparo, Plimob, Sortilemn sau Ecolor.
”Am crescut în acest an capacitatea de producţie cu doar 5% în comparaţie cu anul 2015, deoarece structura fabricii în care activăm momentan ne impune limite de logistică internă. Capacitatea actuală de producţie este de 1.000 de canapele pe zi, însă după ce activitatea va fi relocată în noua fabrică, estimăm că, într-un interval de 18-24 de luni, vom ajunge la o capacitate de 3.000 de canapele pe zi”, a spus Attila Sarkadi, marketing manager al companiei GP Sofa din Satu Mare.
95% din producţie merge la export
Portofoliul de produse GP Sofa include canapele şi paturi tapiţate, atât în stofă cât şi în piele ecologică, dar şi măsuţe de cafea din lemn masiv. Produsele sunt comercializate în toată Europa, dar şi în ţări din Africa, Orientul Mijlociu, America de Nord şi de Sud. Producţia companiei merge în proporţie de 95% la export, către marii retaileri de mobilă, precum XXX Lutz, BUT, Steinhoff Group sau IKEA.
Compania GP Sofa deţine mai multe unităţi de producţie în ţară, una la Zalău, trei la Satu Mare şi una în oraşul Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud. Italienii furnizează săptămânal circa 65-70 de camioane de canapele la export, însă doar 3-4 camioane sunt vândute, lunar, pe piaţa locală, potrivit unor informaţii anterioare.
Compania a derulat anul trecut mai multe proiecte de investiţii pe piaţa locală, printre care extinderea cu 10.000 de metri pătraţi a punctului de lucru din Zălău şi demararea lucrărilor de construcţie pentru noua fabrică din Satu Mare.
România exportă mobilier de peste 2 miliarde de euro
Producătorii locali de mobilă au trimis anul trecut pe pieţele externe produse în valoare de peste 2 miliarde de euro, cu 8,4% mai mult faţă de anul precedent, arată datele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), care are peste 450 de societăţi membre. Exporturile de mobilă au ajuns la un prag istoric în unul dintre domeniile în care balanţa livrărilor externe o depăşeşte cu mult pe cea a importurilor.
Astfel, peste 80% din ceea ce se fabrică în România în acest sector este trimis la export. Aramis din Baia Mare, deţinut de antreprenorii Vladimir-Mihai Iacob şi Marius Şelescu, Ecolor din Cluj, Taparo şi Italsofa (din Maramureş) sau PGS Sofa din Bihor au fost anul trecut producătorii de mobilă care au trimis cea mai mare parte a producţiei pe alte pieţe, conform datelor INS.
Afaceri de peste 40 mil. euro
Compania GP Sofa estimează pentru acest an afaceri totale de 42 mil. euro, după ce la nouă luni producătorul italian de mobilă a realizat o cifră de afaceri de peste 31 mil. euro, mai mult cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 173,3 mil. lei (38,7 mil. euro), un profit net de 2,7 mil. lei (610.000 de euro) şi un număr mediu de 1.312 angajaţi, conform mfinanţe.ro. Înfiinţată în anul 2001, la Satu Mare, de către omul de afaceri italian Giuseppe Pavone, GP Sofa s-a dezvoltat iniţial ca producător de canapele din lemn masiv, măsuţe şi fotolii destinate pieţei italiene.
Sursa: Ziarul Financiar