23.7 C
Cluj-Napoca
sâmbătă, iulie 20, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALRombat produce la Bistriţa 2,8 milioane de baterii pe an pentru Renault,...

Rombat produce la Bistriţa 2,8 milioane de baterii pe an pentru Renault, Dacia, Peugeot sau Nissan

Producătorul de acumulatori auto Rombat din Bistriţa, controlat de grupul sud-african Metair, a înregistrat o creştere cu 13% a vânzărilor în pri­me­le nouă luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avans susţinut de evoluţia pozitivă a pieţei auto.

Compania estimează că va încheia anul în curs cu afaceri mai mari faţă de anul trecut, când Rombat a obţinut o cifră de afaceri de circa 309,6 mil. lei (aproximativ 70 mil. euro), potrivit site-ului Ministerului Finanţelor. Capacitatea actuală de producţie a companiei este de 2,8 milioane de baterii pe an.

”De la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat creşteri pe piaţa auto, în toate cele trei segmente de activitate – maşini noi, second-hand şi maşini reînmatriculate, trend care s-a regăsit şi în evoluţia vânzărilor de baterii Rombat. Totodată, extinderea către alte pieţe şi colaboratori, contractele câştigate în 2015 şi 2016, noua generaţie de baterii lansată anul trecut, dar şi menţinerea relaţiilor cu partenerii actuali au susţinut în această perioadă afacerile noastre“, a declarat Ioan Repede, director general şi preşedinte al consiliului de administraţie al Rombat.

Compania Rombat este acreditată ca furnizor regional în panelul Renault şi este furnizor unic pentru Dacia din anul 1996, furnizor pentru PSA Peugeot Slovacia din anul 2008, iar din 2011 pentru fabrica Renault Nissan din Sankt Petersburg, Rusia. Principalii furnizori de materie primă pentru Rombat sunt din Belgia, Bulgaria, Anglia, Ungaria, Italia, Germania şi România, iar principalii clienţi provin din România, Franţa, Germania sau Italia.

”În condiţiile în care cerinţele unor producători de autovehicule sunt legate în principal de sistemul Start/Stop, proiectele demarate în acest an sunt cele care vizează această tehnologie. Începând cu luna iunie am dat startul unei colaborări cu un furnizor de servicii logistice în Franţa, ce ne va permite să furnizăm servicii de distribuţie, depozitare şi paletizare pentru companiile medii şi mici din această ţară”, a spus Ioan Repede.

Anul acesta, Rombat a încheiat o colaborare cu unul dintre principalii distribuitori de piese auto de pe piaţa After-Market din România, compania AD Auto Total. Rombat şi-a bugetat pentru acest an un program de investiţii de peste 1,2 mil. euro, în utilaje de producţie, dotarea laboratoarelor şi în echipamente IT. Rombat a derulat anul trecut un program de investiţii pentru modernizarea atelierului de formare a bateriilor auto, din cadrul fabricii de la Bistriţa. Investiţia, în valoare de 5 mil. euro, a fost finanţată atât din fonduri europene, cât şi din fondurile proprii ale companiei Rombat.

Cea mai importantă investiţie a Rombat, în valoare de 17 mil. euro, a fost finalizată în 2013 şi a presupus construirea unei fabrici de acumulatori pentru maşinile cu tehnologia Start/Stop. În urma acestei investiţii, capacitatea de producţie a companiei a crescut cu 700.000 de baterii, până la 3,3 milioane de unităţi pe an. Primele maşini autohtone dotate cu sistem Start/Stop pornesc cu baterii produse în fabrica Rombat încă din a doua jumătate a anului 2015.

În fabrica Rombat de la Bistriţa lucrează 735 de oameni

În prezent, pentru fabrica de acumulatori de la Bistriţa lucrează 735 de oameni, 90 dintre aceştia fiind angajaţi în acest an. Compania caută în prezent personal calificat în sectorul de producţie, în domeniul tehnic-mentenanţă, proiectare, R&D, IT, dar şi perosnal TESA.

Acţionarul majoritar al Rombat este compania olandeză Metair International Holdings Cooperatief U.A., parte a grupului sud-african Metair Investment Limited, care controlează 99,4% din acţiunile firmei bistriţene. Tranzacţia, care a avut loc în 2012, s-a ridicat la aproape 43 mil. euro, fiind una dintre cele mai mari înregistrate vreodată în sectorul automotive din România.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments