Aramis Invest din Baia Mare, cel mai mare producător şi exportator de mobilă, mai vrea să angajeze 700 de oameni până la finalul anului viitor, ajungând astfel la aproximativ 4.500 de salariaţi. Compania, controlată de Vladimir Iacob şi Marius Selescu, livrează 98% din producţia fabricii din judeţul Maramureş către retailerul suedez IKEA, dar şi-a creat şi propriul brand pe piaţa mobilei, Aramis Feeling.
”Noi avem o responsabilitate socială foarte mare în Maramureş şi încercăm să avem grijă de asta. Acum avem circa 3.800 de angajaţi, iar anul viitor vom ajunge la aproximativ 4.500 de salariaţi. Noi suntem foarte apropiaţi de angajaţi, mergem în fabrică, vorbim cu oamenii, vedem ce putem îmbunătăţi” , a spus Ioan Iacob-Floria, deputy CEO şi director financiar (CFO) al Aramis Invest.
Producătorul de mobilă a avut o evoluţie continuă în ultimii ani, atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cât şi al numărului de angajaţi. De exemplu, în anul 2007, Aramis Invest avea mai puţin de 1.700 de angajaţi. Nevoia tot mai mare de angajaţi ca urmare a creşterii producţiei, dar şi criza forţei de muncă prin care trece România, mai ales în partea de vest, fac tot mai dificilă găsirea de oameni în fabrici. Directorul companiei din Baia Mare este însă optimist şi crede că va găsi oameni în zona municipiului Baia Mare pentru a lucra în fabrica Aramis. Salariul mediu net lunar al unui angajat din producţie al Aramis este de 1.450 de lei.
”Disponibilitate există, sunt sigur că vom găsi angajaţi. Şi dacă nu vom reuşi să atragem forţă de muncă din zonă, o să calificăm cât mai bine oamenii care lucrează deja pentru noi”, a explicat managerul, care conduce o companie cu o istorie de peste 20 de ani.
Cifră de afaceri de 150 mil. euro în 2015
Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 660 mil. lei (150 mil. euro), în creştere cu 16% faţă de 2014 , conform datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.. Pentru anul acesta, Aramis Invest îşi bugetase un rulaj de peste 770 mil. lei, potrivit datelor furnizate anterior de companie şi la anul speră să ajungă la un miliard de lei.
”Anul viitor sperăm să ajungem la o cifră de afaceri de un miliard de lei. Lucrurile merg într-o direcţie bună. Secretul constă în multă muncă”, a mai spus Ioan Iacob-Floria. Astfel, Aramis Invest va ajunge în ”clubul” miliardarilor români şi va intra pe o listă deschisă în prezent de companii româneşti precum Dedeman, Tinmar sau RCS&RDS.
Investiţii de 44 mil. euro în ultimii doi ani
Istoria Aramis Invest a început în anul 1994, iar în 1997 compania a realizat prima livrare de mici sisteme de depozitare către un retailer de pe piaţa internaţională de mobilier. Tot în acea perioadă începe producţia de sertare şi mici sisteme de depozitare din PAL. În 2000, Aramis Invest demarează fabricarea de obiecte de tapiţerie (tabureţi şi părţi de şezut), iar în 2005 cea de canapele. Apoi au loc în fiecare an noi proiecte de extindere pentru ca în 2011 să înceapă producţia de saltele. O altă contribuţie importantă la creşterea businessului a avut-o şi investiţia în fabrica de spume poliuretanice făcută în urmă cu şase ani. Doar în ultimii doi ani, Aramis a investit circa 200 de milioane de lei (44 mil. euro).
Parteneriatul cu IKEA a plasat producătorul din Baia Mare şi în vârful celor mai mari exportatori cu capital românesc. Aramis Invest este unul dintre cei circa 20 de furnizori de mobilă şi decoraţiuni din România ai IKEA. Aramis, alături de Apulum Alba Iulia şi Aviva din Sighetu Marmaţiei au fost desemnaţi anterior de Henrik Elm, global purchase development manager al IKEA, ca fiind unii dintre cei mai buni furnizori la nivel global pe care retailerul îi are în prezent.
Sursa: Ziarul Financiar