25.7 C
Cluj-Napoca
luni, iunie 24, 2024
Google search engine
AcasăANTREPRENORI DE SUCCESPovestea antreprenorului din Sebeş care face 20 mil. euro din afaceri cu...

Povestea antreprenorului din Sebeş care face 20 mil. euro din afaceri cu îngheţată

Ioan Istrate, din Sebeş (judeţul Alba), a construit în 23 de ani o afacere cu îngheţată, care generează în prezent venituri de peste 20 de milioane de euro. Antreprenorul a vândut anul acesta o parte din business către grupul letonian Food Union.

Ioan Istrate, antreprenorul care a pus pe picioare producătorul de îngheţată Alpin 57 Lux, a construit de la zero unul dintre cei mai mari jucători din domeniu, primii bani făcându-i din distribuţie. Acum, Alpin 57 Lux a ajuns la afaceri de peste 20 de milioane de euro anual şi produce 100 de tone de îngheţată care ajunge pe rafturi ale magazinelor din întreag ţară.

”Părinţii mei au fost comercianţi, astfel că de la ei am deprins comerţul şi negoţul. În plus, mereu mi-a plăcut să fiu independent, mereu am găsit soluţii prin care să câştig bani. Astfel că, încă de mic, am muncit cot la cot cu părinţii mei, în atelierul de tors lână pe care aceştia l-au deţinut până la Revoluţie, moment din care afacerea nu a mai mers”, povesteşte Istrate.

După ce afacerea cu lână a încetat să fie profitabilă, a decis să găsească un alt tip de business şi a căutat un sector mai puţin exploatat. Astfel a ajuns la îngheţată, într-o perioadă în care în domeniu abia se puneau pe picioare primele afaceri.

”Am văzut oportunitatea pe industria îngheţatei, iar în anul 1993 am înfiinţat prima societate, în acţionariat cu soţia mea. Dis­pu­neam acasă de spaţiu mare şi acolo am în­ceput povestea. Prima distribuţie am făcut-o pe plan local, pentru a testa piaţa. Apoi ne-am extins zonal, iar în 1998 cu banii câştigaţi am achiziţionat prima linie tehnologică (italiană) de îngheţată”, a continuat antreprenorul.

De la momentul demarării producţiei, afacerea a crescut treptat, iar astăzi platforma industrială unde produsele Alpin 57 Lux iau naştere a ajuns la o suprafaţă de 30.000 mp. Compania produce 100 de tone de îngheţată pe zi, are 500 de angajaţi, 25 de puncte de lucru şi o sucursală în Bucureşti. În total, Alpin 57 Lux produce 30 de sortimente de îngheţată. De asemenea, compania şi-a diversificat portofoliul, care include acum şi produse de pa­tiserie (Romcherie) şi legume congelate (Maestro Alpin).

alpin-1

Estimează afaceri de peste 21 mil. euro pentru 2016

”Alpin 57 Lux va avea o cifră de afaceri de peste 21 de milioane euro în 2016, faţă de aproape 20 milioane euro anul trecut şi bineînţeles că ne vom prognoza o creştere şi pentru anul viitor. Rata profitului va rămâne în jurul a 10-12%, cu investiţii pe măsură asigurate şi de parteneriatul cu cel mai mare jucător pe piaţa de lactate şi îngheţată din zona baltică, Food Union, cu care am semnat un joint venture în primăvara acestui an”, a menţionat Ioan Istrate.

Istrate este al doilea antreprenor din Alba care a decis în acest an să atragă o companie străină în acţionariatul afacerii pe care a fondat-o, după Raul Ciurtin, care însă a ieşit complet din businessul Albalact. Ioan Istrate va conduce în continuare compania din poziţia de director general, chiar dacă acum este acţionar minoritar în cadrul Alpin 57 Lux.

Food Union Group cuprinde trei companii în zona de producţie şi prelucrare pentru lactate şi îngheţată – în Letonia, cel mai mare producător de îngheţată din Estonia (Premia), cel mai mare producător de îngheţată din Danemarca (Premier Is), al treilea cel mai mare producător de îngheţată din Norvegia şi Alpin 57 Lux. Ioan Istrate explică asocierea cu grupul letonian prin faptul că doreşte ca producătorul să se dezvolte pe termen  lung şi să iasă inclusiv pe pieţele externe.

alpin-2

Colaborarea cu Food Union vizează extinderea la export

”Asocierea cu trustul letonian Food Union este o decizie strategică pentru dezvoltarea companiei pe termen lung. Este o decizie care susţine atât investiţiile planificate pentru 2017, cât şi dorinţa de a ne orienta către export. Familia Istrate deţine în continuare un procent semnificativ din acţiunile Alpin, chiar dacă este minoritar, şi poziţiile cheie în conducerea companiei, inclusiv cea de director general, pe care o ocup personal”, a mai spus antreprenorul din Sebeş.

Cât despre proiectele legate de portofoliul companiei, antreprenorul afirmă că Alpin 57 Lux nu vrea să intre pe categorii noi, ci intenţionează să dezvolte produse noi pe segmentele pe care deja activează: îngheţată, patiserie şi legume congelate, dar şi să-şi mărească cota de piaţă.

”Încă lucrăm la bugetul anului viitor, dar ne apropiem de finalizare. Plănuim investiţii atât pe partea de prezentare de produs, cât şi pe dezvoltare de noi sortimente, pentru că vrem să fim mereu actuali. (…) Totodată, vom investi în retehnologizare, în promovare şi în creşterea capacităţii de distribuţie, căutând, cu paşi mici, dar siguri, să ne orientăm şi către export”, a precizt Ioan Istrate. Pe piaţa de îngheţată, Alpin 57 Lux concurează cu Nestlé, Unilever, Betty Ice şi Top Gel Prod.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments