Producătorul de componente pentru avioane Sonaca Aerospace Transilvania, filiala locală a grupului belgian Sonaca, a început producţia în fabrica din localitatea Moldoveneşti, judeţul Cluj. Belgienii au realizat deja 75% din investiţia totală de 15 mil. euro de la Moldoveneşti, întreg proiectul urmând să fie finalizat în luna martie a anului viitor.
La capacitate maximă, fabrica de componente pentru avioane Sonaca din Moldoveneşti va avea între 200 şi 250 de oameni. La Moldoveneşti vor fi fabricate părţi componente din fibră de sticlă şi carbon, ale unor subansambluri de la bordul de atac al aripilor avioanelor Airbus şi Embraer.
Localitatea Moldoveneşti este situată la 45 de kilometri de Cluj-Napoca şi la 14 kilometri de Turda, având o suprafaţă totală de 14,5 hectare şi o populaţie de 3.247 de locuitori, potrivit informaţiilor de pe site-ul primăriei. Compania Sonaca Aerospace Transilvania a fost înfiinţată în luna martie a anului trecut, cu sediul central în Bucureşti şi domeniu principal de activitate fabricarea de aeronave şi nave spaţiale.
Compania belgiană Sonaca este activă în dezvoltarea, fabricarea şi asamblarea de structuri avansate pentru avioane mari, fiind cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi. Sonaca este furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream. Sonaca are sediul central în Belgia şi deţine unităţi de producţie în Belgia, Brazilia, Canada, China şi România. Anul trecut, veniturile globale ale grupului Sonaca au ajuns la aproape 381 mil. euro, profitul obţinut a fost de 33 mil. euro, iar numărul de angajaţi s-a apropiat de 2.400 de oameni.
În România se produc componente, subansambluri, elemente de aerostructuri, trenuri de aterizare, componente electronice pentru cockpit pentru Boeing, Airbus şi Bombardier. De exemplu, în România se produce în prezent cea mai mare componentă a fuselajului pentru Airbus 380, bordul de atac al aripilor, precum şi alte componente de aerostructură complexe.
Mai atrag o investiţie de 18 mil. euro
În luna august a acestui an a fost înfiinţată o altă companie, Aero Forming Transylvania, tot cu sediul central la Bucureşti, un joint venture între belgienii de la Sonaca (60%) şi francezii de la Novae Aerospace (40%). Compania Aero Forming Transylvania va demara începând de anul viitor o altă investiţie, de 18 mil. euro, într-o unitate de producţie a pieselor metalice ce vor fi utilizate în subansamblurile fuselajelor sau ale aripilor avioanelor, tot la Moldoveneşti, lângă actuala fabrică de componente pentru avioane Sonaca, potrivit oficialilor companiei Sonaca Aerospace Transilvania.
Francezii de la Novae Aerospace sunt prezenţi pe piaţa locală prin compania Novae Aerospace România, care administrează fabrica de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice de la Ghimbav, judeţul Braşov. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 4,8 mil. lei (aproximativ 1 mil. euro) şi un număr mediu de 50 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor. Grupul francez are peste 450 de angajaţi şi unităţi de producţie în Franţa, România, Maroc şi Emiratele Arabe Unite, potrivit site-ului Novae Aerospace.
Sursa: Ziarul Financiar