Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, cel mai mare institut de acest profil din ţară, dezvoltat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca printr-un proiect european de 62 mil. lei (aproximativ 14 mil. euro) a fost inaugurat de premierul Dacian Cioloş, alături de ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor şi fost ministru al Educaţiei şi Cercetării, Sorin Cîmpeanu, oficialităţi locale şi judeţene.
Prin acest proiect, USAMV Cluj-Napoca dispune de un institut de cercetare modern, cu spaţii dedicate principalelor domenii horticole, care să poată găzdui activităţi diversificate de cercetare la standarde moderne, organizarea de conferinţe, participarea la activităţi şi evenimente naţionale şi internaţionale pe teme de cercetare. Dotarea institutului cu echipamente şi tehnică de înaltă clasă, care răspunde standardelor naţionale şi internaţionale în domeniu, are o contribuţie importantă la creşterea capacităţii de cercetare a USAMV.
”Suntem la un institut de cercetări care crează cadrul, infrastructura pentru USAMV şi nu numai, va fi o investiţie care va depăşi, ca beneficii, limitele Clujului. Vă încurajez să mergeţi chiar mai departe, cred că generaţiile viitoare de dezvoltare economică nu vor putea trece pe lângă aportul domeniului IT. Aveţi la Cluj un potenţial extraordinar în acest domeniu, vorbim deja de industria 4.0, care se bazează pe tehnologii de vârf, sunt convins că şi în agricultură, în sectorul agroalimentar se poate revoluţiona acest domeniu. Ceea ce se întâmplă şi în alte universităţi de ştiinţele vieţii, ar trebui să contribuie la relansarea cercetării agricole româneşti, la relansarea cercetării în ştiinţelor vieţii. Vă îndemn, nu cum putem recupera decalajul în horticultură faţă de ate ţări, ci cum putem face altceva, vă sugerez că conlucraţi cu domeniul IT”, a declarat la Cluj Dacian Cioloş.
Noul institut se întinde pe o suprafaţă desfăşurată de 9.732,70 mp şi are o structură dispusă pe 4 etaje, cuprinzând 46 de laboratoare de cercetare, 23 spaţii depozitare care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor, mici laboratoare de diseminare şi prelucrare date, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca şi baza de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare pentru cercetare aplicată, precum şi alte spaţii tehnice şi administrative necesare funcţionării.
Investiţie de 14 mil. euro din fonduri europene
Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenţii, masteranzii, doctoranzii, postdoctoranzii, actualii şi viitorii cercetători ştiinţifici din USAMV Cluj-Napoca, precum şi cadrele didactice ale universităţii, dar şi alţi cercetători, din ţară sau din străinătate, participanţi la programele de cercetare derulate în cadrul unor proiecte naţionale şi internaţionale, fermierii şi intreprinderile de profil, în calitate de beneficiari ai consultanţei şi rezultatelor cercetărilor (reţete, control calitate, monitorizare activitate etc), institutele şi staţiunile de cercetare cu profil horticol. Investiţia în institut se ridică la 62 mil. lei (aproximativ 14 mil. euro) şi a fost cofinanţată prin Programul Operaţional Sectorial ”Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa Prioritară 2.
”Avem nevoie ca potenţionalul din domeniul agroalimentar să poată fi valorificat, să trecem într-o nouă etapă de dezvoltare a agriculturii, a horticulturii. Sunt ţări care ne-au luat-o înainte, trebuie să inovăm, să trecem într-o nouă etapă, să avem curajul să facem lucruri pe care alţii nu le-au făcut, iar în acest fel să putem progresa. E important ca investiţia de azi să se regăsească cât mai repede în câmp, în producţia din domeniul horticol. Guvernul va fi alături de cei care ştiu să inoveze”, a mai spus premierul.