22.7 C
Cluj-Napoca
duminică, mai 19, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALFamilia Felea din Cluj a pus pe picioare o fabrică de uleiuri...

Familia Felea din Cluj a pus pe picioare o fabrică de uleiuri şi vrea să iasă cu produsele la export

Compania Dachim, deţinută de soţii Felea din Turda, judeţul Cluj, cu activităţi în distribuţia de materii prime agricole şi cultivarea cerealelor, a demarat anul trecut producţia de uleiuri, de rapiţă, floarea-soarelui şi soia sub brandul Elixir, intenţionând ca în perioada următoare să iasă cu produsele la export.

Fabrica de uleiuri de la Turda are o capacitate de producţie de 250 litri de ulei pe oră, însă producţiile actuale sunt departe de a atinge această capacitate, compania producând doar atât cât reprezintă cererea din partea partenerilor comerciali existenţi.

”Noi am început cu vânzarea de materii prime agricole, însemnând pesticide, îngrăşăminte, seminţe, după care am construit o bază de recepţie, de uscare şi  condiţionare a cerealelor. Tot în cadrul acestor baze avem şi presele de ulei. Cultivăm cereale şi oleaginoase pe o suprafaţă de 2.000 de hectare aflate în arendă în jurul Turzii. Ne-am dorit să fina­lizăm un produs cu valoare adău­gată, iar uleiurile sunt ultima activitate pe care o facem. Practic, aco­perim chiar tot lanţul, de la seminţe, fermă, uscare, con­diţionare, presă până la sticla de ulei”, a spus Dan Felea, proprietarul com­paniei Da­chim, cu sediul în Turda, judeţul Cluj.

Distribuţia de materii prime agricole este cea mai profitabilă divizie a companiei, care reprezintă circa 65%-70% din cifra de afaceri, urmată de cultivarea cerealelor cu 25% din vânzările totale, respectiv cea mai tânără divizie, cea de uleiuri, repre­zentând circa 5% din vânzări.

”Produsele noastre se găsesc în mai multe magazine naturiste şi de tip Plafar din Bucureşti, unde avem un om de vânzări, dar suntem prezenţi şi în lanţurile de magazine DM.  Mai avem noi un magazin de prezentare în Turda şi suntem în discuţii cu alte două supermaketuri, printre care şi Auchan, dar care înca nu s-au concretizat”, a spus Dan Felea.

În ceea ce priveşte planurile de expansiune, antreprenorul clujean vrea să iasă cu produsele sale la export, o strategie care implică participarea la cât mai multe târguri alimentare, precum şi diversificarea gamei de uleiuri. Dachim, cu afaceri  de peste opt milioane de euro în 2015, produce în sistem integrat ulei de rapiţă, floarea-sorelui şi soia sub brandul Elixir.

Vor să producă ulei din nucă şi din sâmburi de bostan

”Am ieşit recent cu un nou produs, un mix din uleiurile de floarea sorelui, rapiţă şi soia, pentru salate, realizat de chef-ul Adrian Hădean şi urmează pe viitor să facem ulei din nucă şi din sâmburi de bostan. Am vrut neaparat să particip la târgul alimentar SIAL ca să îmi formez o impresie asupra sectorului, am plecat cu câteva contacte de acolo şi port corespondenţă cu câteva firme. Nu pot să zic că sunt finalizate negocierile. Discutăm despre etichetele în limbiile respective”, a mai spus Felea.

Compania Dachim a fost înfiinţată în anul 1999 şi este deţinută de Dan Felea, acţionar majoritar, şi soţia sa, Mihaela Felea. Anul trecut compania a avut vânzări totale de circa 37 mil. lei (8,2 mil. euro), în creştere cu 15% faţă de anul precedent, înregistrând un profit net de peste jumatate de milion de euro, rezultate obţinute cu ajutorul a 45 de angajaţi, potrivit datelor publicare pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments