Grupul de companii cu capital românesc ICCO a investit până în prezent peste 55 mil. euro în proiectul Industrial Park Braşov, contribuind astfel la crearea a mai mult de 4.000 de locuri de muncă. Platforma industrială se află în proximitatea viitorului Aeroport Internaţional Braşov, la 7 kilometri de municipiul Braşov, în apropierea oraşului Ghimbav şi a fabricii de elicoptere IAR Ghimbav.
Din 2008, de la înființarea Industrial Park Braşov, ICCO şi-a propus să atragă în România inclusiv investiții noi, care să aibă impact pozitiv asupra economiei şi care să creeze noi locuri de muncă. Astfel, a apărut Industrial Park Braşov, un proiect privat de tip Greenfield.
”ICCO, în calitate de antreprenor general, a livrat proiecte la cheie în toată România, pentru proiecte industriale. Am livrat proiecte la Timişoara, la Oradea, la Cluj, la Sibiu şi a fost vorba despre proiecte mari, de zeci de mii de metri pătraţi. Fiind o firmă din Braşov, ne-am dorit să atragem clienţi în Braşov. Şi aşa s-a născut ideea dezvoltării Industrial Park Brașov”, a declarat pentru ProdusinArdeal.ro Mirela Rădulescu, Sales & Marketing Director ICCO.
Clienții Industrial Park Brașov sunt companii românești și străine, care au decis dezvoltarea activității în România și care au în comun interesul de a dezvolta afaceri de tip Greenfield, pe baza unui scenariu de închiriere pe termen lung sau în calitate de proprietar al terenului și al halei. Halele de producție sunt construite pe baza cerințelor specifice clienților, în funcție de tipul de activitate desfășurat.
”Halele pe care le livrăm, nivelul de calitate a lucrărilor pe care le executăm se clasează în marja superioară a proiectelor. Livrăm la cheie, nu construim hale speculativ, ci exact pe specificul de activitate. Clientul vine cu linia de fabricaţie şi cu angajaţii şi, din ziua întâi, poate începe producţia. Nu este nevoit să investească nimic în hală”, a spus Mirela Rădulescu.
Business construit împreună cu clienții
Strategia Industrial Park Braşov a eliminat din start construcţia speculativă. Mai întâi, s-a găsit clientul, s-au definit nevoile de activitate, apoi s-au proiectat halele şi s-au ridicat exact cum a dorit clientul. Angajaţii platformei industriale sunt angajaţii direcţi ai clienţilor săi. În 2010, numărul lor se situa în jurul cifrei de 1.000, iar în prezent, în parcul industrial muncesc peste 4.000 de oameni.
”Parcul nostru nu este cel mai mare din ţară din punct de vedere al suprafeței, dar suntem al patrulea de pe piaţa locală după numărul de angajaţi, cu mai mult de 4.000 de locuri de muncă nou create. Dacă îi înmulţiţi cu trei-patru, cât înseamnă membrii de familie susţinuţi din proiectul acesta, este un moment de mândrie, cu siguranţă. Din punctul acesta de vedere, suntem conştienţi că am făcut un lucru bun”, a afirmat Rădulescu.
ICCO, în calitate de administrator al parcului, furnizează utilităţile, oferă servicii centralizate de pază perimetrală și control acces, iluminat exterior, activități sanitare exterioare halelor, întreținere spații verzi, activități de deszăpezire. În cadrul parcului funcționează şi un centru medical, o parcare suplimentară pentru camioane şi o zonă de manipulare TIR-uri.
În prezent, compania pregătește proiectul pentru construirea unei grădinițe pentru copiii angajaților din cadrul Industrial Park Brașov. Dacă proiectul iniţial a constat în achiziționarea terenului, dezvoltarea rețelelor de utilități și ridicarea unei hale de 10.000 de metri pătraţi, astăzi investiţia totală depăşeşte 55 de milioane de euro.
Avem chiriaşi foarte buni, cu contracte pe termen lung
”’Fiecare client are nevoie de altceva şi conceptul nostru de a dezvolta la cheie halele a fost exact ceea ce au apreciat clienţii noştri: să adaptăm fiecare proiecţie, fiecare hală pe specificul lor de activitate. Poate că, la un moment dat, am pierdut clienţi care voiau să vină şi să înceapă rapid activitatea, într-o lună, dar nu am avut spaţii să le oferim. Pe de altă parte, avem chiriaşi foarte buni, cu contracte pe termen lung, cu afaceri solide, cu interese clare în România. Putem creşte şi ne dorim acest lucru”, a precizat Mirela Rădulescu.
Fondat în anul 1990, ICCO este un grup de firme românești specializate în proiecte industriale complexe și servicii profesionale pentru dezvoltarea afacerii. Grupul ICCO a dezvoltat prin firmele membre un set de competențe extinse, care permit realizarea de proiecte de anvergură, integrează personal specializat și garantează termene și costuri. Firmele din grupul ICCO oferă soluții și servicii integrate în domenii precum dezvoltări imobiliare, instalații și construcții industriale și civile, industrie, electronică și furnizarea de echipamente și servicii medicale.
Industrial Park Brașov în cifre:
- funcțional din 2008;
- parc industrial de producţie şi logistică;
- suprafaţă totală de 39 de hectare;
- hale construite pe 88.000 metri pătraţi;
- gradul de ocupare de 100%;
- în curs de execuţie: o hală de 15.000 de metri pătraţi;
- 7 clienți din zona de producție: EDS România, Preh, Benchmark, VP Industries, Harsha Engineering, ICCO Systems, Continental Powertrain;
- 4.000 de angajați;
- Investiție totală (până în prezent): 55 milioane euro;
Utilităţi:
- staţie proprie de curent de 110/20 kV 2×25 MVA;
- gaz – instalaţie de distribuţie de gaz de joasă presiune;
- apă – puţuri forate la mare adâncime;
- canalizare – staţie de epurare şi bazin de decantare;
- reţea de hidranţi;
- reţele de telecomunicaţii;
Alte avantaje:
- toţi investitorii care deţin teren şi constucţii în cadrul Industrial Park Braşov sunt scutiţi de la plata impozitului pe teren conform legislației în vigoare;
- clienţii beneficiează de toate avantajele logistice şi de infrastructură;
- acces rutier facil la E60 şi E68 (2 km);
- acces cale ferată (terminal CFR marfă 1 km);