19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 12, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALInginerii de la IRUM Reghin au dezvoltat împreună cu finlandezii de la...

Inginerii de la IRUM Reghin au dezvoltat împreună cu finlandezii de la Logset un nou model de tractor forestier

Compania IRUM din Reghin, controlată de familia Oltean, a dezvoltat în parteneriat cu firma finlandeză Logset, unul dintre cei mai mari producători de utilaje forestiere din lume, un nou model de tractor, TAF-4F, construit pentru condiţiile de exploatare din ţară.

IRUM produce la Reghin tractoare şi utilaje TAF (Tractoare Articulate Fores­tiere), utilaje agricole, încărcătoare, trans­por­toare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora. Capacitatea anuală de producţie a companiei este de 250 de tractoare forestiere, 500 de tractoare agricole şi 1.200 de tone de piese turnate.

”Am lansat în acest an un nou model de tractor forestier, care a fost prezentat la târgul de utilaje forestiere din Germania-KWF Tagung. Un alt utilaj forestier pe care-l vom lansa pe piaţă în acest an, TAF-4F, a fost dezvoltat de centrul nostru de cercetare, împreună cu inginerii companiei finlandeze Logset, fiind gândit special pentru condiţiile de exploatare din ţară”, a declarat Mircea Eugen Oltean, director general al IRUM Reghin.

Producătorul din Reghin a dezvoltat şi un nou încărcător frontal (IFRON), a realizat un model de funicular (FPU500H), cu o manevrabilitate mai bună şi zgomotul redus faţă de funicularele din serie, şi a modernizat modelul de tractor forestier TAF 690 PE. IRUM a inaugurat anul trecut centrul de cercetare în producţia de tractoare şi utilaje agricole, o investiţie totală de 11,9 mil. lei (circa 2,7 mil. euro), cofinanţată parţial printr-un proiect european de 6,4 mil. lei.

taf-1Produc anual 250 de tractoare forestiere şi 500 de tractoare agricole 

Pe plan local, IRUM vinde prin inter­mediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva. Capacitatea anuală de producţie a companiei IRUM este de 250 de tractoare forestiere, 500 de tractoare agricole şi 1.200 de tone de piese turnate. Pentru acest an, compania are în vedere o creştere de 15% a producţie în segmentul pieselor turnate şi al prelucrărilor mecanice.

Anul trecut, 15% din producţia de utilaje de la Reghin a fost pentru export, partenerii de afaceri ai companiei fiind diverse firme de exploatare forestieră din Spania şi Bulgaria, dar şi producători de utilaje din Germania, Franţa şi Italia. IRUM a realizat în primele nouă luni o cifră de afaceri de circa 47,5 mil. lei (10,5 mil. euro), mai mult cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mizând în acest an pe o creştere a afacerilor de 11%, în com­paraţie cu anul 2015. Compania a realizat anul trecut afaceri totale de peste 68 mil. lei (15,2 mil. euro).

În fabrica de utilaje agricole şi forestiere de la Reghin lucrează în prezent 415 oameni, însă compania intenţionează să mai angajeze încă aproximativ 15 persoane în următoarea perioadă. Joburile disponibile sunt de ingineri, agenţi vânzări, economişti, designer grafică, sudori sau vopsitori.

taf-3Pe piaţă sunt peste 193.000 de tractoare şi aproape 24.000 de combine agricole

Piaţa utilajelor agricole esta una prea puţin transparentă în comparaţie cu cea a autovehiculelor, iar o companie cu greu poate să-şi calculeze cu exactitate cota de piaţă, în condiţiile în care nu există date oficiale exacte. În România sunt peste 193.000 de tractoare şi aproape 24.000 de combine pentru păioase, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în creştere de la 174.000 de tractoare în 2007. Astfel, raportat la numărul de fermieri, de circa un milion, revine câte un tractor la cinci fermieri. Spre comparaţie, în 2011 parcul număra 183.000 de tractoare, ceea ce înseamnă o creştere de 10.000 de utilaje la fiecare patru-cinci ani.

Vânzările în volum de tractoare în România sunt duble faţă de acum un deceniu, dar piaţa rămâne mult în spatele celor mature din UE, având în vedere că acum se vinde un singur tractor nou la 100 de tractoare vechi existente. În lipsa unei industrii şi a unor produse cu poziţii locale puternice, cererea existentă în piaţă a fost acoperită rapid de utilajele agricole din import, precum cele produse de concernul CNH (Case-New Holland), John Deere sau Fendt.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments