-0.3 C
Cluj-Napoca
miercuri, noiembrie 29, 2023
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALBosch construieşte la Jucu un centru pentru pregătirea elevilor şi a studenţilor...

Bosch construieşte la Jucu un centru pentru pregătirea elevilor şi a studenţilor care vor lucra în industrie

Grupul german Bosch deruleză un proiect de investiţii ce presupune dezvoltarea în cadrul fabricii de componente auto din Jucu, judeţul Cluj, a unui centru multifuncţional, dedicat în special pregătirii elevilor în sistemul educaţional dual.

Centrul va dispune de săli de instruire pentru formarea studenţilor şi pentru dezvoltarea continuă a angajaţilor şi laboratoare noi pentru departamentul de cercetare şi dezvoltare. Noul centru Bosch de la Jucu va fi inaugurat în cursul anului viitor.

”Grupul Bosch este un partener de încredere al şcolilor locale în cadrul proiectului de sistem educaţional dual, începând cu anul 2013. În anul 2016, peste 80 de elevi din licee şi şcoli profesionale se pregătesc pentru carierele lor ca tehnicieni în electromecanică şi electronică în unităţile de producţie Bosch din Blaj şi Cluj”, a declarat Mihai Boldijar, directorul general Robert Bosch

În cadrul fabricii Bosch din Jucu, proiectul educaţional a fost demarat în anul 2014, cu un număr de 6 elevi, iar în următorul an şcolar s-a extins cu încă 24 de elevi. Pentru anul şcolar 2016-2017, aproximativ 60 de elevi s-au înscris în programul Şcoala Duală Bosch, la profilele electromecanică, în colaborare cu Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu şi electronică automatizări, oferit de Liceul Teologic Reformat. Sistemul educaţional dual permite elevilor punerea în aplicare a cunoştinţelor teoretice acumulate în cadrul şcolii, activitatea lor din fabrică fiind bazată pe planul de învăţământ al şcolii din care provin.

”Programul reprezintă o sursă fiabilă de tehnicieni bine pregătiţi, adaptaţi cerinţelor unei unităţi de producţie moderne şi echipamentelor cu tehnologie de ultimă oră. Considerăm că experienţa şcolii Duale în cadrul Bosch este un succes, datorită elevilor interesaţi şi silitori, profesorilor atenţi şi implicaţi, precum şi deschiderii angajaţilor noştri”, a declarat Konrad Kaschek, managerul fabricii Bosch din Cluj.

scoala_duala_boschPregătire practică în domeniul soluţiilor de mobilitate

Programul Şcoala Duală Bosch asigură elevilor înscrişi o pregătire practică în cadrul unităţii de producţie din domeniul soluţiilor de mobilitate, sub îndrumarea tutorilor, în atelierul mecanic de mentenanţă, în laboratoarele de asigurare a calităţii produselor şi pe liniile tehnologice automatizate. Elevii participanţi în proiect au ocazia să acumuleze informaţii şi experienţă practică despre producţia de serie în domeniul electronicii aplicate în industria automotive.

În prezent, proiectul este coordonat de un specialist în inginerie industrială, sprijinit de trei instructori şi un mentor din Germania, pentru a facilita transferul de competenţe în domeniu. Elevii înscrişi consideră că acest program reprezintă o oportunitate de dezvoltare profesională, care le completează formarea teoretică obţinută în şcoală.

”Am ales acest program deoarece îmi place mult electromecanica. Este un proiect foarte fain şi mă ajută pe termen lung în viaţă. Lucrăm şi învăţăm multe lucruri noi şi le punem în practică, ceea ce ne oferă multe oportunităţi”, a spus Szilard, elev în clasa a zecea la Liceul Teologic Reformat.

Pe lângă cunoştinţele teoretice şi practice, Bosch susţine programul prin oferirea unor beneficii, care ajută elevii să se integreze rapid în unitatea de producţie de la Jucu. Printre acestea se numără masa asigurată la cantina din incinta fabricii, echipamentul de lucru şi sculele necesare, transport gratuit şi o bursă lunară. În plus, elevii din program vor avea prioritate la angajare în cadrul companiei după absolvire. Înscrierea se face la sediul şcolilor, iar selecţia pentru programul Şcoala Duală în cadrul Bosch Cluj se face pe baza unui test scris, urmat de un scurt interviu.

”Ceea ce învăţăm la Bosch ne va folosi în viitor, iar după ce vom termina şcoala, vom avea o experienţă minimă pentru a ne găsi un loc de muncă bun’”, a spus Botond, elev în clasa a zecea la Liceul Teologic Reformat.

panouri_cladire-multifunctionala_bosch_cluj2.500 de zile de instruire pentru angajaţi Bosch din România

În anul 2015, Bosch a oferit angajaţilor săi peste 2.500 de zile de instruire în ţară. Aproximativ 550 de angajaţi au avut ocazia să-şi extindă competenţele în locaţiile Bosch din întreaga lume. În plus, 250 de studenţi şi-au început carierele în programe specifice dezvoltate în locaţiile Bosch din România. Pe lângă oportunităţile oferite studenţilor şi masteranzilor, grupul Bosch desfăşoară în România şi programe de doctorat, pentru cei care au ales să-şi dedice cariera cercetării.

Bosch recrutează în prezent persoane cu grad diferit de expertiză, în domeniul comercial, tehnic şi producţie. Printre poziţiile căutate de unităţile de producţie Bosch se numără ingineri mecanici, ingineri de testare şi de calitate, ingineri de automatizări şi mecatronică, ingineri analişti şi programatori de sistem informatic, gestionari, logisticieni, tehnicieni-operatori de roboţi industriali, tehnicieni electronică şi proiectanţi, tehnicieni mentenanţă electromecanică, dar şi operatori pentru producţie, fără calificare, dar cu dorinţa de a învăţa.

Pentru centrul de cercetare şi dezvoltare, Bosch caută ingineri mecanici şi electronişti, ingineri de sistem software şi de fiabilitate, analişti din domeniul Big Data, dar si oameni pentru funcţii de suport. Noua divizie de Shared Services (BPO) din Timişoara, angajează agenţi de call center, suport în achiziţii, economişti, manageri de proiecte IT şi suport IT, analişti SAP, suport tehnic.

Prezenţi de peste 20 de ani în România

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de peste 20 de ani şi numără aproximativ 3.200 de angajaţi, în patru entităţi. Pe lângă centrul de cercetare-dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează o unitate de producţie de tehnică liniară în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara.

În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în Bucureşti. În anul 2015, Bosch a înregistrat vânzări de 272 delioane de euro pe piaţa din România. Grupul german Bosch are aproximativ 375.000 de angajaţi la nivel global (status la 31 decembrie 2015) şi vânzări totale de peste 70,6 miliarde de euro anul trecut.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments