2.6 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 19, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALApartamentele vechi din Cluj sunt mai scumpe cu până la 8% faţă...

Apartamentele vechi din Cluj sunt mai scumpe cu până la 8% faţă de cele noi

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj demonstrează că unitățile locative vechi sunt mai scumpe decât cele nou-construite. O analiză comparativă realizată de portalul imobiliar imobiliare.ro pe cele două segmente de piață, arată că această anomalie, chiar dacă nu în aceeași măsură peste tot, se menține în majoritatea orașelor mari din țară.

În Cluj, suma medie solicitată pentru apartamentele vechi se situa, la finele lunii trecute, la 1.261 de euro pe metru pătrat util. Spre comparație, o unitate locativă nou-construită putea fi achiziționată cu 1.174 de euro pe metru pătrat, cu aproape 8% mai ieftin decât o locuință veche.

Discrepanța  se menține și la o analiză mai detaliată, pe zone: în perimetrul central, spre exemplu, un apartament vechi costă, în medie, 1.408 euro pe metru pătrat, față de 1.375 de euro pe metru pătrat, la cât ajunge unul nou; în zona semicentrală, o locuință construită înainte de 1990 are o valoare medie de listare de 1.283 de euro pe metru pătrat, în vreme ce una nouă ajunge la 1.214 euro pe metru pătrat. Nu în ultimul rând, în cartierele periferice locuințele vechi au un preț mediu cerut de 1.190 de euro pe metru pătrat, față de 1.045 de euro pe metru pătrat pentru cele noi.

În Capitală, lucrurile stau exact invers. Aici, locuințele din blocurile vechi costau, la finele lunii trecute, 1.062 de euro pe metru pătrat util, potrivit indicelui Imobiliare.ro, iar cele noi aveau un preț mediu cerut de 1.201 euro pe metru pătrat. În zona centrală, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 de euro pe metru pătrat, față de 1.500 de euro pe metru pătrat pentru unul nou.

În zona semicentrală, un cumpărător ar trebui să plătească 1.179 de euro pe metru pătrat pentru a locui într-un imobil construit înainte de Revoluție, față de 1.342 de euro pe metru pătrat pentru o locuință mai nouă. Doar în cartierele periferice, unde în ultimii ani s-au construit multe proiecte low-cost (multe dintre ele chiar la marginea orașului), prețul mediu pe nou este mai mic decât cel pe vechi, respectiv 863 de euro pe metru pătrat, față de 924 de euro pe metru pătrat.

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depășit de curând pragul de 1.280.000 de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments