web analytics
Sunteți aici

Consiliul Judeţean Alba vrea să modernizeze ”Transalpina Apusenilor” cu 44 mil. euro

Consiliul Judeţean Alba are pregătit un proiect de 44 de milioane de euro, pentru a moderniza drumul judeţean de 78 de kilometri, care leagă oraşul Aiud de Munţii Apuseni şi a-l transforma în unul dintre cele mai spectaculoase din ţară.

„Transalpina Apusenilor”, drumul judeţean 107 I, care face legătura între Aiud şi comune mari din Munţii Apuseni, este unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase şi întortocheate drumuri din România. Proiectul de modernizare propune pe lângă asfaltare şi amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti.

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa extraordinară de luni documentaţia tehnico-economică pentru proiectul „Modernizare drum judeţean DJ 107 I: Aiud (DN 1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)”. Acesta va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Drumul străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe.

„Proiectul va ajuta din punct de vedere al dezvoltării economice şi al dezvoltării turistice această zonă a judeţului şi va da posibilitatea oamenilor să cunoască frumuseţilor judeţului. Este un drum de creastă, care apoi coboară şi oferă privelişti foarte frumoase. Sper ca împreună cu administraţiile locale să putem scoate în evidenţă arta, arhitectura tradiţională şi tradiţiile din zonă. Termenul de finalizare este de patru ani, sperăm să fie gata în aceşti patru ani. Este o lucrare mare, pe un drum lung, într-o zonă greu accesibilă” a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud, de municipiul Aiud, cât şi de autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare cât şi cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu corespund cerinţelor de trafic actual şi de perspectivă, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite. O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale.

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus
Produs în Ardeal

FREE
VIEW