10.7 C
Cluj-Napoca
duminică, iunie 16, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALCondiţii de hotel de trei stele pentru studenţi în căminele din Cluj-Napoca

Condiţii de hotel de trei stele pentru studenţi în căminele din Cluj-Napoca

Studenţii unor universităţi din Cluj-Napoca au parte de condiţii în unele cămine din campusurile studenţeşti similare cu cele ale unui hotel de trei stele, beneficiind, printre altele, de camere cu două paturi, dotate cu baie, bucătărie, frigider, internet gratuit şi televizor.

În multe cazuri, condiţiile oferite sunt mai bune decât cele pe care le au unii studenţi acasă. Universităţile din Cluj-Napoca au făcut investiţii în ultimii ani pentru a ridica standardele de cazare oferite studenţilor şi au accesat şi fonduri europene cu ajutorul cărora au reabilitat şi modernizat căminele studenţeşti.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” pune la dispoziţia studenţilor peste 2.500 de locuri de cazare în şapte cămine din campusurile Observator şi Hasdeu, reuşind să cazeze integral toate persoanele care au dorit acest lucru. UMF a reabilitat şi modernizat Căminul VI din complexul studenţesc Observator în urma câştigării unui proiect european de peste 12 milioane de lei. În urma modernizării acestuia, studenţii beneficiază de 491 de locuri de cazare în camere cu trei paturi, cu baie.

”Fiecare cameră a fost dotată cu frigider şi ventilo-convector, care iarna asigură aer cald iar vara aer rece. Camerele au pe jos parchet triplu stratificat şi dispun şi de internet gratuit. Pe holul fiecărui etaj este bucătărie, dotată cu plită electrică şi cuptor cu microunde, o spălători cu trei maşini automate de spălat şi două uscătoare. De asemenea, sunt camere de supraveghere pe fiecare etaj şi dispunem şi de cartele de acces în clădire. Căminul, cu cinci etaje, are şi un lift panoramic, în exteriorul clădirii”, au spus reprezentanţii universităţii.

La parterul Căminului VI este amenajată o cameră cu două paturi destinată şi echipată pentru uzul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. În Căminul B11 din complexul studenţesc Haşdeu camerele sunt de două paturi sau au pat dublu, cu balcon, baie, bucătărie cu aragaz, frigider, televizor şi internet gratuit, mobilierul fiind unul modern, iar parchetul este triplu stratificat.

Tarife cuprinse între 140 şi 280 de lei pe lună

”Sunt condiţii ca de hotel de trei stele, iar pentru unii studenţii este mai mult decât au acasă la ei. Pe fiecare nivel avem o spălătorie dotată cu maşini automate. Căminul are 96 de camere cu 176 de paturi”, au precizat sursele citate. Tarifele de cazare sunt la fel ca anul trecut şi sunt cuprinse între 140 şi 280 de lei pe lună.

Cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB), pune la dispoziţia studenţilor aproximativ 5.200 locuri de cazare, în cele 17 cămine pe care le are în administrare. Regia de cămin variază de la cămin la cămin în funcţie de gradul de confort şi se încadrează între 100 şi 170 lei pe lună, tarifele rămânând neschimbate faţă de anul universitar precedent. Şi Căminul Sport XXI oferă condiţii similare unui hotel de trei stele, camerele cu două paturi beneficiind de frigider, internet prin cablu sau wifi, baie proprie şi balcon, şi parchet pe jos.

”Sunt condiţii de hotel de trei stele pentru studenţii UBB, avem în total 510 locuri, camere cu două sau trei paturi dar două camere pentru persoane cu dizabilităţi motorii. Pe fiecare hol este bucătărie cu plită electrică, iar la demisol avem spălătoria”, au spus reprezentanţii UBB. Căminul A2 din complexul studenţesc Haşdeu dispune de camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie incluse şi internet prin cablu gratuit.

”Sunt 156 de locuri de cazare, condiţiile sunt mai mult decât bune. Condiţiile sunt similare unei garsoniere închiriate, ai tot confortul, dar plăteşti mult mai puţin”, au mai spus sursele citate. Pe perioada vacanţei de vară, Direcţia Generală Administrativă a UBB a efectuat, pentru toate căminele universităţii, reparaţii, dezinsecţii, dezinfecţii şi igienizări pe coridoare, casa scării, oficii, fumoare, grupuri sanitare, săli de lectură, camere.

Lucrări de reparaţii de peste 1,3 mil. lei

”În planul de execuţie al lucrărilor au fost cuprinse şi înlocuirea reţelei de gaz, înlocuirea parchetului şi a gresiei de la intrarea în anumite camere, refacerea hidroizolaţiei în băile camerelor, montarea unor plinte de protecţie la paturi, înlocuirea uşilor interioare la 31 de camere. De asemenea, au fost întreprinse şi o serie de lucrări de exterior: reparaţii jgeaburi, burlane şi învelitoare, reparaţii platforme intrare, reparaţii tencuieli decorative, reparaţii la trotuare şi socluri, refacerea finisajelor deteriorate. Valoarea totală a lucrărilor a fost de peste 1,3 milioane de lei”, au mai spus sursele citate.

La UTCN taxele de cazare sunt cuprinse între 155 şi 220 de lei pe lună

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) dispune de un număr de 3.982 de locuri de cazare, repartizate în cele două campusuri din Observator şi Mărăşti. Camerele sunt dotate cu două sau patru paturi, baie proprie cu cabină de duş şi internet gratuit. La fiecare palier există săli de lectura, oficiu pentru gătit, dotat cu plită electrică şi instalaţii sanitare, maşini de spălat pe care studenţii le pot folosi în mod gratuit. Există instalaţii de detecţie şi semnalizare incendiu. La nivelul campusului Observator s-a reabilitat spălătoria profesională, la standarde europene, cu climă şi tratare aer interior, cu uscătoare de ultimă generaţie. Fiecare cămin beneficiaza de centrală proprie automatizată. Taxele de cazare au rămas nemodificate faţă de anul trecut, fiind cuprinse între 155 şi 220 de lei pe lună.

Cazare cuprinsă între 105 şi 200 de lei la USAMV

Şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) are circa 1200 de locuri de cazare în trei cămine, situate în campusul Hasdeu şi în zona central a municipiului Cluj-Napoca. În Căminul Agronomia, camerele cu două paturi dispun de mobilier şi internet, dar nu au baie proprie. Aici sunt 510 locuri, fiind disponibile şi camera cu paturi multiple, unde cazarea e mai mică faţă de cele cu două paturi. Tarifele pentru cazarea în căminele USAMV este cuprinsă între 105 şi 200 de lei. Cea mai mică universitate din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte şi Design (UAD), are doar 120 locuri în două cămine studenţeşti, tarifele fiind de la 170 de lei pe lună la 370 de lei pe lună, în camere cu două paturi.

Sursa: Mediafax

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments